Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN

Javno mnjenje Slovačke, države članice NATO-a i Evropske unije, gotovo potpuno oblikuje ruska propagandna mašinerija. O razmerama tog uticaja najbolje govori to što više od polovine građana veruje da Rusi nisu isprovocirali rat u Ukrajini. Kako bi se izborila sa ovom mašinerijom centralna vlast odlučila je da uloži ogroman novac i oformi specijalnu jedinicu koja čija je misija borba protiv ruske propagande.

Centar za suzbijanje hibridnih pretnji pri Ministarstvu unutrašnjih poslova trenutno se nalazi u procesu kupovine posebnog analitičkog softvera sa veštačkom inteligencijom. Ovaj softver bi trebalo da otkrije različite informacijske operacije Kremlja.

„To bi nam omogućilo bolji pregled onoga što se događa na internetu, kao i otkrivanje protagonista koji stoje iza propagandnih kampanja“, rekao je Daniel Milo, šef posebne jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovačke.

Dodao je da Rusi koriste onlajn hibridne kampanje kako bi potkopali vladu koja ima snažan proukrajinski stav. Istraživanja pokazuju da više od polovine slovačkog stanovništva (5,4 miliona ljudi) veruje različite teorije zavera, a svaki drugi Slovak veruje da je Rusija napala Ukrajinu.

Pročitajte još:

Takođe, više građana veruje Rusima nego američkim saveznicima. Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, udeo proruskog narativa na društvenim mrežama izjednačio se s proukrajinskim.

„A onda se situacija poslednjih meseci promenila u smeru nenormalnog. Proruski postovi na Fejsbuku su prevladali. To je rezultat ove kampanje dezinformiranja, deo stanovništva indoktriniran je proruskom propagandom. Moramo hitno ubrzati naše napore“, priznaje slovački premijer Eduard Hager i dodaje da je da bi to uspelo neophodna podrška na evropskih i svetskih zemalja.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare