U Ukrajini, nakon ruskih napada, oko četiri i po miliona stanovnika, što je otprilike svaki deseti Ukrajinac, živi bez struje. Kijev i još deset regiona privremeno je isključeno sa elektro mreže prema. Kako izgleda život u tami za Dnevnik Nove TV ispričali su novinari koji žive u Kijevu.

U emisiji reporterke Pavline Vaslenko novinari su pričali o tome kako sada izgleda njihova mračna svakodnevnica.

Kažu da je grad prisiljen na grad je prisiljen na spavanje. Ponekad se vidi neki tračak svetla.

Tako sada izgleda nekada sjajni glavni grad Ukrajine. Zbog štednje struje brojni kvartovi su u tami. Radnje su nabavile generatore. Ali struje ima taman toliko da obezbedi rad blagajničkog sistema.

Foto: Dnevnik HR

Olga iz mračne trgovine – tamnim ulicama dolazi u tamni stan. Došla je s posla. Prema rasporedu, struje neće biti još četiri sata.

„Svi su gladni. Čak i moja mačka nešto čeka. Sada ću da operem krompir. Srećom bar ima vode“, kaže Olga.

Kuhnju osvetljavaju LED-lampe, koje se pune prenosnim punjačem. Kad nema struje, ne rade ni kuhinjski uređaji. Onda stari dobri mesni obrok dođe u pomoć. I pesma.

Foto: Dnevnik HR

„A mi našu slavnu Ukrajinu hej-hej zapevamo“, peva Olga.

Olga živi u zgradi koja ima gradski gas. Imaju sreće jer i bez struje njena porodica može da uživa u toploj hrani. A Andrij u stanu ima sve na struju. I mora da čeka.

„Došao sam kući, napravio sam sendvič. Pa naravno – kobasica, sir, hleb. A i neki sok imam. I to je sve što imam do ponoći“, kaže Andrij Jakovenko, takođe žitelj Kijeva.

Tatjana Gavriluk, žiteljka Kijevske regije kaže da je šteta ogromna.

Foto: Dnevnik HR

„Imamo manjak struje. Ali smo strpljivi, napunili smo sve aparate da nas mogu dobiti“, rekla je Tatjana Gavriluk, stanovnica Kijevske regije.

Pročitajte još:

Ono čega nema postaje sve skuplje – cene generatora, plinskih boca, punjača i baterija veće i do 50 odsto. Ukrajinci šalju poruku istrajnosti- kažu da mogu da prežive i bez stalnog snabdevanja vodom i strujom.

BONUS VIDEO Život jedne ukrajinske porodice pod restrikcijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar