Foto:

U okolini Pariza proteklih dana osvanuli su grafiti sa Davidovim zvezdama, u jeku antisemitskih incidenata za koje francuski politički čelnici kažu da ih "podsećaju na tridesete godine prošloga veka".

Oko 60 Davidovih zvezda nacrtano je u ponedeljak uveče na zidovima kuća u 14. pariškom okrugu, objavio je BBC, koji navodi da se Francuska bori s velikim porastom antisemitskih incidenata, piše Jutarnji list.

Više od 850 takvih incidenata prijavljeno je u Francuskoj od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Foto: Serge Tenani / AFP / Profimedia

Pariške vlasti najavile su da će pokrenuti istragu zbog oštećivanja imovine s rasističkim namerama.

„Plačem, jer ponovno vidim mržnju kojoj smo bili izloženi dok sam bio dete“, rekao je stanovnik jedne od zgrada na kojima su osvanule Davidove zvezde za televizijsku kuću BFM TV. Dodao je da ne može to da razume.

Foto: Serge Tenani / AFP / Profimedia

Uprava 14. okruga napisala je u saopštenju da događaji „podsećaju na one iz 1930-ih… koji su doveli do istrebljenja miliona Jevreja“.

Emanuel Gregori, zamenik gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo, rekao je da će zvezde biti uklonjene i da će biti pokrenuta istraga. „Antisemitizam nastavlja da ubija“, rekao je Gregori i poručio da se „nikada neće odustati od borbe“.

Pročitajte još...

Politički čelnici, uključujući predsednika Emanuela Makrona, upozorili su na rizik od „uvoza“ napetosti izazvanih ratom Izraela i Hamasa u Francusku.

Gotovo 400 ljudi ovog meseca je uhapšeno zbog antisemitskog govora mržnje, rekao je u nedelju ministar pravde Erik Dupond-Moreti.

Sve najnovije informacije o ratu na Bliskom istoku pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar