Foto:Screenshot/X/@TheKremlinYap

Do zanimljive rasprave je došlo oko Sjedinjenih Američkih Država, i to na ruskoj televiziji. Naime, u isečku objavljenom na društvenim mrežama u nedelju, verni saveznik i bivši savetnik ruskog predsednika, Sergej Markov, sugerisao je da su i SAD i Rusija u problemima, jer "žele da budu zaduženi za sve", na šta je Evgenij Popov, voditelj kanala Rusija-1, koji je pod kontrolom Kremlja, odgovorio: "Recite to Amerikancima".

Emisije ruske državne televizije kad god su u prilici napadaju Vašington, a propagandisti povezani s Kremljem često opisuju rat u Ukrajini kao posrednički rat NATO-a ili SAD-a.

SAD je pružio vojnu, bezbednosnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, ali iz Vašingtona su poručili da neće poslati američke trupe da se bore na prvim linijama fronta uz ukrajinske vojnike.

„Ljudi stalno govore da su Amerikanci u problemima, a ja ne vidim gde. Šta su to oni propustili da učine? Oduzeli su nam evropske partnere, raskinuli ugovore, stvorili određene poteškoće našoj ekonomiji, pokrenuli rat na našim granicama i nagomilali NATO članice“, rekao je Popov.

Čini se da Popov misli na ulazak Finske u NATO u aprilu, a zatim i Švedske. Države su imale dugogodišnju politiku neutralnosti pre izbijanja rata u Ukrajini, ali su odlučile da zatraže članstvo u NATO-u nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, a taj potez je proširio granicu Moskve sa savezom.

Vladimir Putin Foto: President Of Russia / Zuma Press / Profimedia

Mnoge zemlje NATO-a, uključujući SAD, nametnule su sankcije Rusiji u pokušaju da sputaju sposobnost Moskve da vodi rat protiv svog suseda.

Sukob koji traje već 18 meseci takođe je polarizovao geopolitičku strukturu, pri čemu Rusija sve više teži bližim vezama sa zemljama poput Kine, dok zapadne nacije okreću leđa odnosima s Kremljom.

Pročitajte još...

„Sada su svi podređeni Sjedinjenim Američkim Državama“, nastavio je Popov, opisujući Vašington kao „jedinog hegemona“.

„Pre svega, Amerikanci su izgubili veliki deo svog moralnog vođstva u svetu“, uzvratio mu je je Markov, pre nego što je Popov brzo odgovorio da „Amerikance mrze širom sveta“i „da ih to ne sprečava da upravljaju svima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar