Foto: Dr. Eugenijus Kavaliauskas/nikonsmallworld.com

Na svetu postoji mnogo više od onoga što možemo videti golim okom, tako da nam je ponekad potrebna mala pomoć da prodremo u detalje tog nevidljivog sveta koji ponekad može biti zastrašujući.

Nikon je prošle nedelje objavio pobednike takmičenja u fotomikrografiji, a najveću pažnju nakon ovog takmičenja nije dobila pobednička fotografija, već jedna veoma uvećana slika mrava.

Fotografiju mrava zabeležio je fotograf divljih životinja Eugenijus Kavaliauskas, koji ima veličanstven portfolio u kojem se možete izgubiti satima.

Njegova slika mrava privukla je veliku pažnju na društvenim mrežama, možda zbog kombinacije njene proganjajuće prirode i blizine Noći veštica.

Prvo mesto za 2022. pripalo je snimku embrionalne ruke madagaskarskog gekona, koju je snimio Grigori Timin sa Univerziteta u Ženevi. Zapanjujuća fotografija uvećana je 63 puta. Kosti, tetive i koža gekona su vidljive, a živci su negde između plave i zelene boje.

Stopalo gekona se sastoji od stotina slika. „Maestralno spajajući tehnologiju snimanja i umetničku kreativnost, Timin je koristio mikroskopiju visoke rezolucije i spajanje slika kako bi snimio ovu vrstu  gekona Phelsuma grandis,“ navodi Nikon u izjavi.

Slike insekata izgledaju nestvarno, ali među pobednicima ima mnogo toga što može impresionirati, od eterične ljepote jaja moljca do privlačne boje sluzavih kalupa, koji pokazuju kako zumiranje skrivene strane života otkriva čitave svetove koji su obično nevidljivi ljudskom oku.

***

BONUS VIDEO: Insekt nazvan po Novaku Đokoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar