Foto: Courtesy of Telegram/@trybunabrovary/via REUTERS , Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pad helikoptera u regionu Kijeva u blizini vrtića u sredu rano ujutru, ostavio je Ukrajinu, ali i čitav svet u šoku. U padu letelice je poginulo 18 ljudi, a među žrtvama su i ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski i njegovi saradnici, ali i deca. Još se ne zna kako je došlo do nesreće, ali se spekuliše da je letelica letela nisko kako bi izbegla da je otkriju ruski radari.

Zvaničnici kažu da se helikopter – model DSNS ES-225 – srušio u 08:20 po lokalnom vremenu u Brovarima, a zgrada Nacionalne službe za vanredne situacije je oštećena u požaru koji je usledio. Vatrogasne ekipe uspele su da ugase požar nešto više od sat vremena kasnije.

„U helikopteru je bilo devet ljudi: šest članova operativnog tima MUP-a, uključujući rukovodstvo MUP-a, kao i tri člana posade Državne službe za vanredne situacije“, navodi se u saopštenju.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko, :east2west news / WillWest News / Profimedia, Sergei Supinsky / AFP / Profimedia, Metin Aktas / AFP / Profimedia

Pored ministra Denisa Monastirskog, poginuli su njegov zamenik Jevgen Jenjih i državni sekretar Jurij Lubkovič. Među žrtvama je i troje dece, a još 10 njih se nalazi u bolnici. Ministar Denis Monastirski bio je sa još osam drugih u helikopteru.

Monastirski je najviši ukrajinski zvaničnik koji je poginuo od početka rata. Njegova smrt pogađa u središte Kijeva pošto ministarstvo unutrašnjih poslova ima vitalni zadatak da održava bezbednost i vodi policiju tokom rata.

Predsednik Vladimir Zelenski govorio je o strašnoj tragediji koja je odnela živote „pravih patriota“.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

„Helikopter leteo nisko“

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova bio na putu ka „vreloj tački“ na liniji fronta, kada se njegov helikopter srušio.

Tačan uzrok pada još nije utvrđen, iako su svedoci rekli da je za katastrofu kriv rat.

Foto:Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Većina mejnstrim medija spekuliše da je pad helikoptara bila nesreća. Čini se da je helikopter leteo u uslovima slabog osvetljenja u vreme kada je pao. Maglovito vreme i mrak su možda narušili vid pilota.

„Bila je velika magla i nije bilo struje, a kada nema struje nema ni svetla na zgradama“, rekao je lokalni stanovnik Volodimir Jermelenko za BBC.

Džejms Voterhaus, ukrajinski dopisnik BBC-ja, spekulisao je na Tviteru da je letelica možda letela nisko u vreme pada.

Od početka rata u februaru prošle godine, ukrajinski helikopteri lete na malim visinama kako bi izbegli da ih otkriju ruski radari. Ovim je otkriven nov način transporta ukrajinskih zvaničnika, među kojima je Zelenski, koji na sve načine pokušavaju da izbegnu ruske udare.

Međutim, ovo predstavlja druge rizike. Iako nisko leteći helikopteri imaju veće šanse da izbegnu otkrivanje i stoga je manja verovatnoća da će biti oboreni, rizik od sudara sa objektima na zemlji je znatno povećan.

Na helikopteru je bilo prepoznatljivo samo panel vrata i jedan od njegovih rotora koji su sleteli na krov automobila. Pored njega su bila tri tela pokrivena ćebadima od folije.

Foto:AP Photo/Daniel Cole

Potresni prizori na licu mesta

Meštani su rekli da su čuli eksploziju u gradu, a da su onda videli i veliki požar u blizini vrtića.

Ukrajinski mediji prenose da su svuda okolo dim i ruševine. Prozori na zgradama u blizini su uništeni. Na snimcima se mogu čuti vrisci, a na licu mesta se nalaze specijalne službe.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koji pokazuje kako iznutra izgleda vrtić u čijoj je blizini pala letelice. Unutar prostorija vrtića i dalje ima dima i prašine. Prozori su razbijeni, sobe i hodnici su ruševinama, a nameštaj je razbacan na sve strane.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je bio ministar Monastirski?

Monastirski je bio kandidat za partiju Sluga naroda na ukrajinskim parlamentarnim izborima 2019. godine. Postavljen je na 19. mesto na nacionalnoj izbornoj listi i izabran u ukrajinski parlament. U parlamentu je postao šef skupštinskog Odbora za poslove sprovođenja zakona.

Nakon što je 12. jula 2021. ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov podneo ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova, Monastirski je 16. jula 2021. imenovan za ministra unutrašnjih poslova od strane 271 poslanika. Anton Heraščenko je postao jedan od njegovih zvaničnih savetnika u Ministarstvu.

Foto:Profimedia; Hennadii Minchenko / Zuma Press / Profimedia; Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ukrajinci su dočekali pad helikoptera kao još lošu vest nakon ruskog raketnog udara koji je pogodio stambenu zgradu u Dnjepru samo prošle nedelje. Najmanje 45 civila je poginulo kada se urušio čitav deo devetospratnice.

Kako se rat nastavlja, žrtve se i dalje povećavaju na obe strane. Postoji značajna zabrinutost da su ukrajinski civili, posebno deca poput onih koji su poginuli u nedavnom padu helikoptera, uhvaćeni u unakrsnoj vatri ili namerno gađani.

BONUS VIDEO: Pad helikoptera u blizini vrtića u regionu Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar