Vladimir Putin Foto:Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Lider jedne od opozicionih partija u Južnoj Africi obećao je da će zaštititi ruskog predsednika Vladimira Putina ako poseti njihovu zemlju uprkos izdatom nalogu za hapšenje širom sveta.

Međunarodni krivični sud (MKS) optužio je Putina za ratne zločine zbog njegove navodne umešanosti u otmicu dece koju su Rusi prebacivali iz Ukrajine u Rusiju.

Svaka država članica MKS sada ima obavezu prema sudu da uhapsi i preda Putina ako se pojavi u nekoj od njihovih zemalja.

Južna Afrika je potpisnica, a Putin bi trebalo da otputuje u Južnu Afriku na samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) u avgustu.

Opoziciona manjinska partija Borci za ekonomsku slobodu (EFF) rekla je da je Putin dobrodošao, a lider EFF Julijus Malema rekao je da ga niko neće uhapsiti u zemlji u kojoj je Rusija „igrala ogromnu ulogu u podršci borbi za slobodu“.

Malema je rekao da će njegova stranka lično štititi Putina i da će „ako bude potrebno ići po Putina na aerodrom i odvesti ga na sastanke“.

Savetnik ukrajinskog predsednika za prava deteta Darija Herasimčuk je prošlog meseca izvestila da je skoro 14.000 ukrajinske dece oteto.

Tužioci MKS-a rekli su da će zvanično otvoriti dva slučaja ratnih zločina i izdati naloge za hapšenje nekoliko Rusa koji se smatraju odgovornim za masovnu otmicu ukrajinske dece i gađanje ukrajinske civilne infrastrukture, uključujući Putina.

Malema je rekao da južnoafrička vlada ne treba da popusti pod pritiscima MKS-a, koji je optužio za „licemerje“.

„Putin je dobrodošao ovde. Niko neće da uhapsi Putina. On će se obratiti, završiti sve svoje sastanke, a mi ćemo ga vratiti na aerodrom“, rekao je gospodin Malema.

PROČITAJTE JOŠ:

Nastavio je: „Znamo naše prijatelje. Znamo ljude koji su nas oslobodili. Znamo ljude koji su nas podržavali“.

Portparol predsednika Sirila Ramafoze odbio je da potvrdi da li će Južna Afrika uhapsiti Putina.

Ali Malema je rekao da nema šanse da Putin bude uhapšen.

„Predsednik Putin je dobrodošao. Poznajemo naše prijatelje. Znamo ljude koji su nas oslobodili. Znamo ljude koji su nas podržali“, rekao je.

Južnoafrička mornarica je prošlog meseca održala zajedničke vežbe sa ruskim snagama kod obala Južne Afrike. Takođe je bila uzdržana tokom glasanja u UN kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar