Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

"Ruske vlasti tuku ukrajinsku decu u pokušaju da ih 'prevaspitaju'. Deca iz Hersona su kažnjavana zbog izražavanja proukrajinskih stavova", ispričao je jedan tinejdžer koji je bio među više od desetaka oslobođenih iz ruskih domova i kampova za mlade.

Kako piše Dnevnik.hr, roditelji dece koju su ruske vlasti prošle godine poslale u kamp za mlade, u sredu su se vratiti u Ukrajinu, objavila je nevladina organizacija koja je upravljala tom akcijom.

Deca, uglavnom tinejdžeri, živela su u delovima regija Herson i Harkov pod ruskom okupacijom, kada su lokalne vlasti predložile da ih pošalju na izlet u letnji kamp na Krimu, koji je pod kontrolom Rusije od 2014. godine.

Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Međutim, vlasti u letnjem kampu odbile su da ih pošalju nazad kada je ukrajinska vojska kasnije te godine oslobodila matične gradove.

Dobrotvorna organizacija koja je organizovala evakuaciju „Save Ukraine“, saopštila je da je pomogla nekim od njihovih roditelja da otputuju na Krim preko Poljske, Bjelorusije i Rusije, kako bi vratili svoju decu.

Tragovi palice

„Odvešćemo te u sirotište“, citirao je dečak pripadnika obezbeđenja u kampu koji je pretio njemu i drugoj deci i dodao kako je na leđima jedne tinejdžerke video modricu, koja je navodno bila od palice kojom je obezbeđenje tuklo decu.

Dečak je ispričao kako mu je upravnik kampa rekao da su ga se roditelji odrekli i da će biti dat na usvajanje.

Spas sa Zapada

Spašavanje dece uspelo je za manje od nedelju dana nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesarke za decu Marije Lavove Belove, zbog sumnje da je Rusija umešana u nelegalnu deportaciju dece sa ukrajinskih okupiranih područja.

Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

Putin nije komentarisao te optužbe, a Lavova Belova branila je ono što je nazvala „evakuacijom“ ukrajinske dece , tvrdeći da se nijedan roditelj nije žalio.

Ukrajinska vlada saopštila je da je više od 16.000 dece deportovano sa okupiranih područja u Rusiju, dok je studija sa Univerziteta Jejl pronašla 43 objekta koji su „držali“ 6.000 devojčica i dečaka, starosti od četiri meseca do 17 godina.

„Preobaćenje“

Ukrajinska deca su odvedena u sirotišta ili su data na usvajanje.

Lavova Belova je prošlog meseca izjavila kako je lično usvojila 15-godišnjeg dečaka iz Marijupolja.

Druga deca poslata su u letnje kampove u Rusiju i na Krim na nekoliko nedelja, ali su ostali „zarobljeni“.

PROČITAJTE JOŠ:

Denis, otac tinejdžerke i mladića, rekao je da ga je direktor škole u Hersonu uveravao da će njegova ćerka biti sigurna kada ih pošalje u kamp za mlade na Krimu.

„Čekali smo šest i po meseci – i sada su ovde“, rekao je.

U nekim kampovima ukrajinska deca su morala da uče da pevaju rusku državnu himnu, a takođe su ih učili da je Ukrajina deo Rusije.

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar