Paljenje sveća i ostavljanje cveća za ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kod ambasade Rusije u Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Grupa od preko 40 zemalja danas je ponovila zahtev Rusiji da dozvoli nezavisnu međunarodnu istragu o smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u zatvoru Polarni vuk na dalekom severu Rusije.

Poziv je u ime svih 27 država EU i još 16 zemalja, uključujući Kanadu, Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države i Ukrajinu, upućen preko ambasadorke Evropske unije u Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi Lote Knudsen, prenosi Rojters.

Paljenje sveća i ostavljanje cveća za ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kod ambasade Rusije u Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Ogorčeni smo smrću ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, za koju su odgovorni ruski predsednik (Vladimir) Putin i ruske vlasti. Rusija mora da dozvoli nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu o okolnostima njegove iznenadne smrti“, poručila je Knudsenova.

POGLEDAJTE JOŠ:

Navaljni, najžešći kritičar predsednika Vladimira Putina umro je u ruskoj kaznenoj koloniji 16. februara, nakon što se, kako su saopštile zatvorske vlasti, onesvestio posle jutarnje šetnje, a potom neuspešno reanimiran. On je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog i zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda „osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti“.

Njegove pristalice tvrde da je Navaljni ubijen, ali Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost u smrt lidera opozicije koji je prošlog petka sahranjen u Moskvi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar