Aleksej Navaljni Foto:Tanjgu/AP Photo/Sergey Ponomarev

Aleksej Navaljni preminuo je početkom februara u ruskom arktičkom zatvoru gde je izdržavao 19-godišnju zatvorsku kaznu. "Kaznena kolonija IK-3" poznat je kao "Polarni vuk" i to je najstroži zatvor u Rusiji, gde se šalju samo oni koji su osuđeni za najgore zločine. Od marta 2021. godine zatvorom upravlja Vadim Kalinjin, koji je, inače, bio optužen i za krivična dela. Evo ko je šef zloglasnog mesta gde je umro najveći kritičar Vladimira Putina i kakav je zatvor "Polarni vuk".

Pozivajući se na curenje podataka iz Ministarstva unutrašnjih poslova, publikacija zasnovana na Telegramu „Mozhem Obyastnit“ objavila je da je 1999. Kalinjin optužen za krivično delo – zloupotreba službenog položaja sa teškim posledicama, ali je amnestiran.

Dvojica bivših zatvorenika pomenutog zatvora, rekla su za Meduzu da je Kalinjin početkom 2000-ih radio kao zamenik načelnika za bezbednost i operacije u drugoj kaznenoj koloniji u regionu: Kazneno-popravnom domu broj 8.

„Pre njega IK-8 je bio pod ‘lopovskim pravilima’, onda je on (Kalinjin) došao i pretvorio ga u ‘crveni’ režim“, rekao je jedan izvor o Kalinjinu. „Crveno“ je žargonski izraz koji se koristi da opiše ruski zatvor u kojem vlast ima potpunu kontrolu.

Prema daljem pisanju pomenutog porala, Kalinjin je bio primoran da podnese ostavku 2011. nakon što je bio pod istragom zbog navodnog iznuđivanja novca od zatvorenika, ali je krivični postupak protiv njega kasnije „zataškan“.

„Nikada ne biste mogli da postanete zatvorski upravnik bez odobrenja FSB-a, posebno u selu Harp“, rekao je jedan bivši zatvorenik za Meduzu.

Zatvorska kolonija u gradu Harp Foto:Tanjug/AP Photo/Antonina Favorskaya

Bivši zatvorenici IK-8 i IK-3 Kalinjina su nazivali „krvoločnim predatorom“ i „potpunim manijakom“ i tvrdili su da „za njega ne važi nikakav zakon“.

Polarni vuk

Ali IK-3 je bio ozloglašen po svojim teškim uslovima čak i pre nego što je Kalinjin postao upravnik. 2013. godine, na primer, na mreži je procurio video snimak zatvorenika IK-3 koji prepričava više incidenata zlostavljanja zatvorenika, uključujući zatvorske čuvare koji su tukli i silovali zatvorenike pendrecima. Nakon što je Aleksej Navaljni prebačen u IK-3 u decembru 2023. godine, osnivačica „Raša bihajnd bars“ Olga Romanova rekla je da su zatvorenici podvrgnuti raznoraznim oblicima mučenja.

U julu 202.3 pokrenut je krivični postupak protiv četvorice bivših radnika IK-3. Dvojica su optužena za ubistvo iz nehata, dok su druga dvojica optužena za zloupotrebu ovlašćenja i ubistva sa umišljajem.

Zatvorska kolonija u gradu Harp Foto:Tanjug/AP Photo/Antonina Favorskaya

Ova zatvorska kolonija nalazi se 1.900 kilometara severoistočno od Moskve, u regionu je Jamalo-Nenec, znatno je iznad Severnog polarnog kruga. Uslovi su veoma teški, a prosečna zimska temperatura je minus 20 stepeni Celzijusa.

„IK-3“ je ozloglašen po kolektivnom kažnjavanju: zatvorenici su opisali da su kažnjavani za prekršaje drugih tako što su ih prisiljavali da zimi stoje napolju bez kaputa, a one koji ne uspeju da stoje mirno, polivali su hladnom vodom. Sneg u tom kraju tlo prekriva mesecima, a oko maja, kada temperatura poraste iznad nule, nastaje bljuzgavica.

Tokom leta zatvorenici su primorani da se budu goli do pojasa u rojevima komaraca. Sa letom dolaze dugi dani bez noći, a zimi je tokom dela dana u najboljem slučaju samo sumrak – sunca nema. Sve to donosi i težak fizički danak.

Pročitajte još...

Ruski zatvori imaju dugu istoriju torture, kako fizičke, tako i psihičke. Zatvorenike često zlostavljanju drugi zatvorenici koji imaju prijateljske veze sa zatvorskom upravom, a zatvorska pravila koja je nemoguće poštovati, povećavaju patnju.

Sam federalni zatvorski sistem Rusije procenjuje da je 1.400 do 2.000 ljudi godišnje umiralo u zatvorima u poslednjih pet godina. Uzrok broj jedan je „srčani zastoj“.

Advokati sumnjaju u to: „Oni mogu da prikriju bilo šta kao ‘srčani zastoj’ – čak i samoubistvo ili ubistvo od strane drugih zatvorenika ili čuvara“, kaže advokatica Irina Birikova.

Po njenom iskustvu, skoro je nemoguće prevazići prepreke koje stvara zatvorski sistem ako vlasti ne žele da se uzrok smrti nezavisno potvrdi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar