Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia, BULENT KILIC / AFP / Profimedia, Shutterstock

Tokom poslednjih nekoliko dana u Rusiji dogodilo se nekoliko eksplozija, napad i talačka kriza za koje ruska strana uperuje prst ka Ukrajini. Da li su Ukrajinci sve bliže Kremlju ili je u pitanju "posa iznutra"?

Prvi napad zabeležen je na teritoriji Klimovskog rejona Brjanske oblasti Rusije. Kako tvrde ruski zvaničnici i mediji, grupa ukrajinskih diverzanata se probila na tu teritoriju i izvela napad u kom je stradala jedna osoba, dok je jedan maloletnik lakše povređen.

„Ono što se dogodilo u Brjanskoj oblasti je teroristički napad, napadači su pucali na civilni automobil, videvši da su u njemu deca“, rekao je Vladimir Putin dešavanja u regionu koji se graniči sa Ukrajinom.

Nešto ranije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je saopštio da će Putin održati sednicu Saveta bezbednosti, a da je situacija alarmantna govori to da je zbog nje otkazao planirani put.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

Istovremeno, iz Centra za odnose sa javnošću ruskog FSB-a je saopšteno da je na mestu vanrednog stanja počela operacija „protiv naoružanih nacionalista koji su narušili državnu granicu“.

Prema tvrdnjama ruske strane napad je počeo juče ujutru, kada je grupa naoružanih muškaraca zapucala na jedan automobil pri čemu je jedan muškarac ubijen, a desetogodišnje dete ranjeno. Dečak (10) je prebačen u bolnicu i pružena mu je neophodna pomoć.

Takođe, ruski zvaničnici tvrde da su Oružane snage Ukrajine istovremeno izvršile još nekoliko napada na Klimovski okrug.

Prvi je napad bespilotne letelice kojim je zapaljena kuća u selu Sušani. Zatim, kako tvrde, iz minobacača je napadnuto selo Lomakovka u Starodubskom opštinskom okrugu. U napadu nije bilo žrtava, a oštećena su dva domaćinstva.

Navodno se u Brjanskoj oblasti u selu Ljubečane odigrala i talačka kriza – nekoliko ljudi bilo je zarobljeno u lokalnoj prodavnici.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Ruski mediji javili su i da se sinoć dogodila eksplozija u gradu Kolomna u moskovskoj oblasti i navode da ju je možda izazvao dron. Međutim, nikakvi delovi još nisu pronađeni, rekao je policijski portapol u petak za TASS.

„Eksplodiralo je u vazduhu. Velika je verovatnoća da se radilo o dronu. Međutim, ne možemo biti sigurni u to jer još nisu pronađeni nikakvi fragmenti“, naveo je.

Kijev poručuje: Bojte se svojih

Sa ukrajinske strane se o napadu oglasio samo savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je rekao da se radi o klasičnoj namernoj provokaciji iza koje stoji Moskva.

„Rusija želi da uplaši svoj narod da bi opravdao napad na drugu zemlju i rastuće siromaštvo nakon godine rata. Partizanski pokret u Rusiji je sve jači i agresivniji. Bojte se svojih partizana…“, naveo je Podoljak.

Naime, desna ruka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog aludira na ruske „partizane“ – snage koje su se odmetnule od Moskve i iz senke pomažu Ukrajini. Oni su već godinama „trn u oku“ Putinu i jedinica koja pomaže Ukrajincima da odbije napade Rusa.

Ova samoorganizovana grupa našla se u fokusu javnosti i krajem avgusta prošle godine, kada je dovedena u direktnu vezu sa ubistvom Darje Dugine, ćerke ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koji važi za čoveka bliskom Putinu i koji je navodno bio njihova prava meta.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak navodnih pripadnika Ruskog dobrovoljačkog korpusa, koji tvrde da su u Rusiju došli u miru i da pomognu stanovništu da se odupre Putinu.

Ove navode nisu potvrdile, niti komentarisale Rusija i Ukrajina.

Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Tanjug/Dmytro Kozatski/Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard Press Office via AP

Ko su zapravo ruski „partizani“?

Ruski „partizani“ su grupa posvećena rušenju Putinovog režima. Veruje se da nema hijerarhijsku organizaciju, niti članstvo kao takvo, već da ih čine samoudruženi pojedinci u raznim delovima Rusije.

Navodno, njihovi pripadnic od početka rata deluju na teritoriji Ukrajine i pomažu joj u borbi protiv Rusije. Putina je proglasila „uzurpatorom i ratnim zločincem koji je izmenio ruski Ustav, pokrenuo bratoubilački rat između slovenskih naroda i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt“.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN

Takođe, ova grupa targetira i ostale ruske zvaničnike kao „saučesnike uzurpatora“.

Kao svoj cilj navode potpuno uništenje Putina i rušenje njegove vlasti. Takođe navode i da će svi koji „stoje“ uz Putina,ukoliko sami ne podnesu ostavke, biti „uništeni“.

Organizacija je takođe na društvenim mrežama više puta navodila da je spremna da napadne vojne objekte u Rusiji i pozvala ruske vojnike da polože oružje i odbiju izvršavanje zločinačkih naređenja.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Ova armija takođe je obećala da će osloboditi sve koje je Putinova vlada nezakonito zatvorila ili osudila „nakon pobede“.

„Partizani“, navodno deluju i u sukobu u Ukrajini. Prema nezvaničnim informacijama, od početka invazije na Ukrajinu 24. februara, u više navrata su dolazile u direktan sukob sa ruskim snagama.

Naredba FSB-u

Iako Rusija negira postojanje partizana u svojim redovima, Vladimir Putin naložio je svim službama bezbednosti, naročito FSB-u da mora da zaustavi diverzantske akcije.

Foto: Tanjug/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ovde se pre svega misli na sve češće napade dronom na rusku teritoriju, za koje Moskva takođe optužuje Kijev.

Pročitajte još:

Putin je rekao FSB-u da zaustavi bilo kakve pokušaje Zapada da oživi ono što on naziva „terorističke napade“ na rusku teritoriju. Agencija mora sprečiti „sabotažne grupe“ da uđu u Rusiju i povećaju zaštitu ključne infrastrukture, rekao je on.

Naredio je FSB-u da zaustavi „ilegalno oružje koje dolazi u njegovu zemlju“ i pojača bezbednost u četiri ukrajinske regije koje je pripojio – Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson.

BONUS VIDEO Ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar