Barak Obama Foto: Tanjug/ AP Photo/Erin Hooley

Bivši predsednik SAD Barak Obama i suprug demokratske kandidatkinje Kamale Haris, Dag Emhof, bili su glavni govornici tokom druge večeri Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, prenosi Glas Amerike.

Barak Obama i supruga Mišel obećali su da će nastaviti sa naporima da pomognu potpredsednici Kamali Haris u poslednjih 11 nedelja njene predsedničke kampanje. On je takođe odao priznanje aktuelnom predsedniku Džou Bajdenu, ali je istakao da je “baklja predata“ Kamali Haris, piše CNN.

“Kad se osvrnem unazad, mogu bez sumnje da kažem da se moja prva velika odluka kao vašeg kandidata pokazala kao jedna od mojih najboljih, a to je bila da tražim od Džoa Bajdena da bude uz mene kao potpredsednik“, rekao je Obama okupljenim demokratama.

Bivši predsednik podsetio je birače u svom govoru na DNC u utorak da će predstojeći izbori biti “tesna trka“ u, kako je naveo, podeljenoj zemlji. Obama je pozvao birače da glasaju za Ameriku u koju veruju i dodao da je republikanski kandidat Donald Tramp “78-godišnji milijarder koji ne prestaje da kuka o svojim problemima otkako se vozio svojim zlatnim pokretnim stepenicama pre devet godina“, kada je najavio svoju kandidaturu 2015.

Obama se i našalio na Trampov račun, a mnogi smatraju da je aludirao na veličinu polnog organa Donalda Trampa.

On je, naime rekao da je Tramp „opsednut veličinom gomile“ i počeo da rukama gestikulira, smanjujući razmak između dlanova, na šta su se mnogi u publici nasmejali, prenosi Dejli mejl.

Napomenuo je da se Tramp plaši da izgubi od Kamale Haris na izborima u novembru, zbog čega izmišlja “detinjaste nadimke i lude teorije zavere“. Obama je okupljenima potvrdio da je Haris vršila veliki pritisak na njegovu administraciju u korist građana Kalifornije dok je bila državni tužilac.

“Kao državni tužilac najmnogoljudnije države u zemlji, borila se protiv velikih banaka i koledža koji profitiraju. Posle krize hipotekarnih kredita, ona je naterala mene i moju administraciju da osiguramo da vlasnici kuća dobiju veliko poravnanje“, rekao je bivši vođa demokrata.

On je takođe pohvalio potpredsedničkog kandidata demokrata Tima Volsa, rekavši da će on biti “izvanredan partner“ Kamali Haris u Beloj kući. Haris i Vols nisu prisustvovali drugoj večeri konvencije u Čikagu, a umesto toga su održali skup u Milvokiju. Obama je govor završio istakavši da je Haris bolja za radničku klasu od Trampa, na šta je publika počela da uzvikuje “Ona može“.

Dag Emhof rekao je okupljenim demokratskim biračima da je ponosan na suprugu Kamalu Haris jer se “zalaže za svakoga“. “A sada kada je potrebna zemlji, ona vam pokazuje ono što već znamo. Ona je spremna da vodi. Ona unosi i radost i čvrstinu u ovaj zadatak, i biće sjajan predsednik na koji ćemo svi biti ponosni”, rekao je on. Bivša prva dama Mišel Obama takođe se obratila publici, napomenuvši da je Kamala Haris jedan od najsposobnijih kandidata koji su ikada bili deo predsedničke trke i da se sa njom “nada vratila u Ameriku“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare