Viktorija Roščina Foto: X

Ukrajinska novinarka koju su zarobili ruski vojnici dok je izveštavala iz okupiranog istočnog dela Ukrajine preminula je u ruskom pritvoru, prema rečima ukrajinskih zvaničnika.

Viktorija Roščina, koja bi ovog meseca napunila 28 godina, nestala je u avgustu prošle godine nakon što je otputovala u ruski okupirani istočni deo Ukrajine radi izveštavanja o ratu.

Vodila se kao nestala sve do aprila 2024. godine, kada je njen otac dobio pismo od ruskog Ministarstva odbrane, u kojem je stajalo da je ona u ruskom pritvoru, prema ukrajinskom glavnom novinarskom sindikatu.

Okolnosti njenog hapšenja nisu bile objavljene, niti je bilo jasno gde se nalazi u Rusiji.

„Nažalost, informacija o Viktorijinoj smrti je potvrđena,“ rekao je Petar Jacenko, portparol ukrajinskog štaba za koordinaciju ratnih zarobljenika u četvrtak. „Još je prerano govoriti o okolnostima njene smrti – radimo na tome da ih utvrdimo,“ dodao je.

Grupa za prava novinara Reporteri bez granica izrazila je šok zbog Viktorijine smrti na društvenim mrežama i uputila saučešće njenoj porodici.

Ruski medij Mediazona izvestio je da je preminula dok je prebacivana u Moskvu iz zatvora u Taganrogu, blizu ukrajinske granice.

Hiljade Ukrajinaca koji se protive ruskoj vlasti uhapšeni su na okupiranim teritorijama od početka punih ruskih vojnih operacija 2022. godine, a mnogi od njih su izloženi torturi od strane bezbednosnih snaga, prema izveštajima organizacija za ljudska prava.

Ukrajina je u maju saopštila da se više od dvadeset ukrajinskih medijskih radnika nalazi u ruskom zarobljeništvu, te da su pregovori o njihovom povratku u toku.

Roščina je radila kao slobodni novinar za razne nezavisne medije, uključujući Ukrajinsku pravdu, i sarađivala je sa ukrajinskom službom američkog medija Radio Slobodna Evropa, koji se finansira iz SAD-a, piše Gardijan.

Godine 2022. dobila je nagradu za hrabrost u novinarstvu koju dodeljuje Međunarodna fondacija za ženske medije, za svoje izveštavanje iz istočne Ukrajine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare