Britanija novi soj koronavirusa Omikron
Britanija novi soj koronavirusa Omikron Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Velika Britanija prijavila je danas, treći uzastopni dan, novi rekordan broj novozaraženih koronavirusom, sa 93.045 slučajeva zabeleženih u poslednja 24 časa, pokazuju najnoviji podaci zdravstvenih vlasti. Sa nešto više od 21.000 novozaraženih u prethodna 24 časa, Američka država Njujork takođe je danas imala najveći dnevni broj novozaraženih.

Suočena sa, kako je premijer Boris Džonson nazvao „talasom plime“ omikron soja virusa zbog čega se strahuje od preopterećenja zadravstvenog sistema, Velika Britanija je među najteže pogođenih pandemijom u svetu, sa ukupno 147.048 umrlih od kojih je 111 prijavljeno danas.

U Engleskoj se vlada zadovoljila ponovnim uvođenjem nošenja maske na većini javnih mesta (izuzev pabova i restorana), ohrabrivanjem rada na daljinu koliko je to moguće i uvođenjem zdravstvenih propusnica za velika okupljanja, dok su lokalne vlade Škotske i Velsa odlučile da idu dalje i uvedu veće restrikcije.

pročitajte još:

U Škotskoj, gde je prema premijerki Nikoli Stardžon omikron soj već dominantan, stanovništvo je pozvano da ostane kod kuće sa približavanjem Božića.

„Cunami oko koga sam upozoravala pre nedelju dana počeo je sad da nas udara“, rekla je Stardžon danas.

Firme su obavezne da od petka preduzmu „razumne mere“ da ograniče prenos virusa. Pabovi su pozvani da se vrate na služenje za stolom a ne za barom.

U Velsu je premijer Mark Drekford naložio zatvaranje noćnih klubova od 27. decembra.

Velika Britanija je zbog novog soja virusa ubrzala vakcinaciju i pomerila unapred do kraja decembra datum do kog će svim odraslim stanovnicima biti ponuđena buster doza vakcine.

Što se tiče države Njujork, oko polovina novih pozitivnih testova su u gradu Njujorku gde rastu redovi za testiranje a neke predstave na Brodveju i božićne predstave se otkazuju zbog zaraze među izvođačima.

Brzi rast infekcija treba da zabrinjava ali bio je neizbežan obzirom na brzo širenje omikron soja virusa, rekao je doktor Denis Neš, sa Siti univerziteta u Njujorku.

On je rekao da se već kretalo ka skoku broja zaraženih sa delta sojem, koji je zabrinjavajući sam po sebi, ali da je dodatno stigao novi omikron soj koji je još prenosiviji.

Neš je ukazao da je moguće da sadašnje vakcine ne mogu da zaustave ovu „invazivniju“ nov varijantu virusa.

Prethodni dnevni maksimum za pozitivne testove na virus bio je 14. januara 2021. kada je tek nešto ispod 20.000 ljudi bilo pozitivno na virus.

Bonus video: Dr Predrag Đurić: Omikron soj nam je još uvek nepoznanica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar