Foto: Indian Space Research Organisation via AP

Indija je danas lansirala raketu kako bi proučavala Sunce, saopštila je svemirska agencija ove zemlje, nakon istorijskog uspeha sa sletanjem na južni pol Meseca sa roverom Čandrajana-3.

U direktom prenosu na internet stranici Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), koji je pratilo skoro 500.000 gledalaca, i uz hiljade okupljenih u galeriji za posmatranje u blizini mesta lansiranja, raketa je poletela ostavljajući za sobom trag dima i plamena dok su naučnici aplaudirali, prenosi Rojters.

Foto: R. Satish BABU / AFP / Profimedia

Indija je u avgustu postala prva zemlja koja je sletela letelicom blizu južnog pola Meseca.

Lansiranje Aditya-L1, prve indijske svemirske opservatorije za proučavanje Sunca, izvršeno je danas u 11:50 po lokalnom vremenu.

Pročitajte još...

Planirano je da Aditya, što na hindu jeziku znači „sunce“, stigne u oblasti svemira na udaljenosti od oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što će uređaju omogućiti neprekidan, jasan pogled na Sunce.

„Dugoročno, podaci iz misije mogli bi da pomognu u boljem razumevanju uticaja Sunca na klimatske obrasce Zemlje i porekla sunčevog vetra, struje čestica koje protiče sa Sunca kroz Sunčev sistem“, saopštili su naučnici iz Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar