Foto: anjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis; Not supplied / WillWest News / Profimedia; Natalia Seliverstova / Sputnik / Profimedia; Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia; Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je „nekoliko“ bespilotnih letelica koje su gađale moskovsku oblast, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin, a jedan je pogodio toranj koji je pogođen i u nedelju. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dve bespilotne letelice uništile sisteme protivvazdušne odbrane u oblastima Odintsovo i Narofominsk u blizini Moskve, dok se treći zaglavio i srušio u prestonici, javila je ruska državna novinska agencija TASS rano u utorak. Ministarstvo je za napade okrivilo Kijev.

Sobjanin je rekao u postu u Telegramu da nema prijavljenih povređenih, prenosi Gardijan.

„Oštećena je fasada 21. sprata. Polomljeno je staklo na 150 kvadratnih metara“, rekao je on.

Moskovski aerodrom Vnukovo je takođe privremeno zatvoren, a letovi su preusmereni.

Udari su usledili dva dana nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da rat dolazi u Rusiju, nakon što su u nedelju iznad Moskve oborena tri drona, iako Ukrajina nije priznala odgovornost za napade.

„Postepeno se rat vraća na teritoriju Rusije – u njene simbolične centre i vojne baze. Ovo je neizbežan, prirodan i apsolutno fer proces“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju u nedelju.

Napadi u utorak predstavljaju najmanje peti put da su bespilotne letelice stigle do ruske prestonice od maja kada su dva drona pala iznad Kremlja. Moskva i njena okolina udaljeni su više od 500 kilometara od ukrajinske granice i tamošnjeg sukoba.

U napadu u nedelju, Rusija je saopštila da je njena protivvazdušna odbrana oborila jedan dron u Odincovu u okolini Moskve, dok su se dva zaglavila i srušila u poslovnu četvrt Moskve.

Fotografije i video su pokazali da je dron otkinuo deo fasade modernog nebodera, IK-Kuarter, koji se nalazi 5,5 km od Kremlja. U zgradi, koja je ponovo pogođena u utorak, nalazi se nekoliko vladinih agencija, navodi ruska novinska agencija Ria-Novosti.

Napad na Moskvu usledio je kada je Rusija izvela sopstveni napad dronom na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, pri čemu je jedna osoba povređena.

Dva sprata studentskog doma uništena su i zapaljena dok je Rusija gađala „gusto naseljena” područja severoistočnog grada, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov u Telegramu u utorak, dodajući da su se u gradu čule tri eksplozije.

PROČITAJTE JOŠ

Šef policije u Harkovu Volodimir Timoško rekao je da su bila dva noćna štrajka – jedan na fakultet i jedan na centar grada. Jedna osoba je povređena u centru grada.

Bilo je nejasno da li je neko bio u zgradi koledža kada je pogođena, a lokalni mediji su prvobitno rekli da je bila prazna, a kasnije su izvestili da je jedna osoba bila unutra.

BONUS VIDEO Moskva napadnuta ukrajinskim dronovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar