Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Al Drago

Američki predsednik Džo Bajden govori iz Bele kuće i pozvao je na ukidanje trgovinskog statusa "najpovlašćenije nacije" Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Taj potez koji je koordinisan sa G7 i saveznicima iz EU, zahtevaće akt Kongresa. Od svake zemlje se očekuje da implementira ovu meru na osnovu sopstvenih nacionalnih interesa.

Bajden je rekao da će taj potez učiniti ruskog predsednika Vladimira Putina „još odgovornijim za njegovu agresiju na Ukrajinu“.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Al Drago

„Svaka od naših nacija će preduzeti korake da Rusiji uksrati status „najpovlašćenije nacije“. Oznaa statusa najpovlašćenije nacije znači da su se dve zemlje složile da međusobno trguju pod najboljim mogućim uslovima – niske carine, nekoliko barijera u trgovini i najveći mogući uvoz“, rekao je Bajden.

„Sjedinjene države će zabraniti uvoz alkohola i morskih plodova, poput votke i kavijara iz Rusije“, rekao je zvaničnik Bele kuće.

Zabrana SAD za izvoz luksuzne robe u Rusiju, koju je Bajden spomenuo u svom govoru, takođe će uključivati robu poput duvana, odeća, nakita, automobila, antikviteta, rekao je zvaničnik administracije za CNN.

Više sankcija za oligarhe

Džo Bajden je rekao da G7 dodaje sankcije za ruske oligarhe i njihove porodice kako se invazija na Ukrajinu nastavlja.

„G7 takođe pojačava pritisak na korumpirane ruske milijardere. Dodajemo nova imena na listu oligarha i njihovih porodica na koje ciljamo“, rekao je Bajden.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Al Drago

„Oni podražavaju Putina. Oni kradu novac ruskog naroda i pokušavaju da sakriju svoj novac u našim zemljama“, rekao je on.

Bajden je rekao da će ruski uvoz morskih plodova, votke i dijamanata biti zabranjen.

„Dok mi ciljamo njihove super-jate i njihove kuće za odmor, vredne stotine miliona dolara, takođe ćemo im otežati kupovinu vrhunskih luksuznih proizvoda proizvedenih u našoj zemlji, zabranjujući izvoz luksuzne robe u Rusiju. To su takođe najnoviji koraci koje preduzimamo, ali to nisu poslednji koraci koje ćemo praduzeti“, nastavio je on.

„Rusija će platiti ozbiljnu cenu“

Bajden je u petak upozorio da će Rusija platiti „ozbiljnu cenu“ ako upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini.

„Neću da govorim o obaveštajnim podacima ali Rusija će platiti visoku cenu ako koriste hemikalije“, rekao je Bajden.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Al Drago

Američka vada je ranije otkrila da je ruska vlada koristila hemijsko oružje i u trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog 2020. godine i protiv bivšeg špijuna Sergja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj 2018. godine.

Bajden o Zelenskom

Bajden je u svom obraćanju rekao da je danas razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

„Rekao sam mu kao i svaki put kada smo razgovarali, da Sjedinjene Države stoje uz narod Ukrajine i da se hrabro bore da brane svoju zemlju i to čine“, rekao je on u Beloj kući.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Al Drago

„Dok Putin nastavlja nemilosrdni napad, Sjedinjene Države i saveznici i partneri nastavljaju da rade u korak kako bi pojačali ekonomske pritiske na Putina i dodatno izolovali Rusiju na globalnoj sceni. Kasnije danas, zajedno sa drugim saveznicima u NATO-u i G7, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i Evropska unija, zajedno ćemo najaviti nekoliko novih koraka da pritisnemo ruskog predsednika Putina i da ga još više smatramo odgovornim za njegovu agresiju na Ukrajinu“, rekao je Bajden.

BONUS VIDEO: Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare