Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto: Rossiya 24

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da se ruska invazija na Ukrajinu uspešno sprovodi uprkos tvrdnjama zapadnih lidera da je ruska vojska naišla na neplanirane prepreke i otpor. Šojgu je dodao i da protivtenkovske rakete koje su proizvele zapadne zemlje, kao i protivvazdušni odbrambeni sistemi koje je zarobila ruska vojska u Ukrajini, treba predati snagama samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sve ide po planu, obaveštavam vas ovde svakog dana ove nedelje“, rekao je Segej Šojgu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na televizijskom sastanku Saveta bezbednosti u petak.

Šojgu je takođe tvrdio da je ruska vojska primila više od 16.000 prijava od dobrovoljaca sa Bliskog istoka koji žele da se priključe ratu u Ukrajini.

„Primamo ogroman broj prijava od svih vrsta dobrovoljaca iz različitih zemalja koji bi želeli da dođu u Donjesku i Lugansku Narodnu Republiku ako bi učestvovali u onome što smatraju oslobodilačkim pokretom“, rekao je on, prenosi CNN.

Foto: Epa/Efe, Reuters, Profimedia, AP

Ministar odbrane je takođe zatražilo od Putina još oružja za naoružanje separatističkih regiona Donbasa, posebno sisteme pritivvazdušne odbrane, uključujući MANPADS, zajedno sa lakšim lanserima pritivtenkovskih raketa.

„Nakupili smo veliki broj ukrajinskog naoružanja: tenkove, oklopna vozila i sve vrste malokalibarskog naoružanja, dosta artiljerije. Pore toga, postoji mnogo raketa ‘Javelin’ i ‘Stinger’. Predlažem da se to prenese na DNR i LNR, kako bi mogli efikasnije da sprovede odbranu svojih republika“, naveo je.

Putin Zelenski rat
Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN

Šojgu je takođe rekao i da zapadno oružje ulazi u Ukrajinu „apsolutno nekontrolisano“. Poručio je da ruska vojska planira da ojača svoju zapadnu granicu i da glavni štab radi na tome.

Putin je podržao oba predloga rekavši da Rusija treba da pomogne dobrovoljcima koji su spremni da se bore u Donbasu da se prebace na prve linije fronta.

„Ako vidite da ima ovih ljudi koji žele sami, a ne za novac da dođu da pomognu ljudima koji žive u Donbasu, onda treba da im damo šta žele i da im pomognemo da dođu u zonu sukoba“, rekao je Putin na sastanku.

BONUS VIDEO: Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar