Antonov An-225 Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na internetu su se pojavile nove fotografije najvećeg uništenog aviona na svetu Antonov AN-225 Mrija, koji je uništen krajem februara u ruskom napadu na aerodrom u blizini Kijeva.

Antonov AN-225 Mrija je u rukama držao brojne rekorde i često je korišćen u humanitarne svrhe.

Pročitajte još:

Mrija (u prevodu „san“), bila je stacionirana u hangaru u ukrajinskoj vazdušnoj bazi u Hostomel, koja je bila mesto intenzivnih sukoba, kada je ruska vojska preuzela kontrolu nad tom bazom.

Ove tvrdnje potkrepljene su satelitskim snimcima kompanije Maksar Tehnolodžis, koji su pokazali značajna oštećenja na ovom delu hangara, dok je sistem za informacije NASA otkrio više požara na aerodromu (detektovani su 27. februara ), takođe uključujući i hangar.

Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače ovaj avion bio je strateška teretna letelica koju je dizajnirao Konstruktorski biro Antonov u Ukrajini u okviru Sovjetskog Saveza tokom 1980-ih.

Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon uspešnog ispunjavanja svojih sovjetskih vojnih misija, osam godina je bio u „penziji“, nakon čega je renoviran i ponovo uveden u komercijalni rad sa avio-prevoznikom Antonov Erlajns, orijentišući se na kargo transport.

Antonov An-225 Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

AN-225 je korišćen i tokom humanitarnih kriza u drugim zemljama. Posle zemljotresa na Haitiju 2010. godine isporučio je humanitarnu pomoć Dominikanskoj Republici, a tokom prvih dana pandemije koronavirusa korišćen je za transport medicinskog materijala do brojnih pogođenih područja. Najveći broj zaštitnih maski za svet prevezao je upravo on.

Antonov An-225 Foto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare