Milorad Dodik Foto:TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Delegat u Domu naroda PSBiH Džemal Smajić podneo je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i njegovih bliskih saradnika.

U krivičnoj prijavi se, između ostalog, navodi “da postoje dokazi da je Dodik izvršio više krivičnih dela zbog kojih je Tužilaštvo trebalo davno da reaguje po službenoj dužnosti”, budući da, kako za N1 Sarajevo navodi Smajić, Tužilaštvo nije ništa učinilo, odlučio se da prikupi brojne dokaze proizašle iz Dodikovih javnih nastupa, govora, izjava, ali i institucionalnog delovanja kako njega, tako i njegovih saradnika, pre svega u Narodnoj skupštini RS.

Milorad Dodik Foto:TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Smajić je podsetio na brojne istupe u kojima se otvoreno negira genocid, ali i kako tvrdi, otvoreno širi mržnja prema Bošnjacima, među kojima i izjava da ne želi s njima da deli ni vazduh i da je im je dovoljno da žive na 25 posto teritorije BiH.

Smajić za N1 navodi i to da je u razgovorima s brojnim povratnicima Bošnjacima iz Istočne Bosne, posebno Srebrenice, uočio kako su u strahu, te da su mu neki rekli i da su spakovali kofere kako bi napustili svoje domove.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare