Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Načelnik opštine Jablanica Damir Šabanović podneće krivičnu prijavu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, jer zbog bojkota državnih institucija nije hteo da da saglasnost za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH radi gašenja požara na području te opštine.

POGLEDAJTE JOŠ:

U krivičnoj prijavi načelnik Jablanice tereti Dodika za „zloupotrebu položaja i ovlašćenja“, jer je kao „službeno lice u institucijama BiH svesno i u nameri da drugom nanese štetu, propustio ili odbio da reaguje“, odnosno da da saglasnost za angažovanje vojnih helikoptera na gašenju požara.

Šabanović je sarajevskim medijima izjavio da je na razne načine pokušao urgirati kod Dodika da dozvoli korištenje helikoptera, koji su, kako je kazao, „parkirani na zemlji“.

Prema Zakonu o odbrani BiH, za angažovanje helikoptera Oružanih snaga potrebno je da saglasnost potpišu sva tri člana Predsedništva BiH.

Iz Jablanice su zatražili pomoć vojnih helikoptera u gašenju požara na Čvrsnici, gde je nepristupačan teren, ali je Dodik odbio da potpiše saglasnost, obzirom da odbija da učestvuje u radu Predsedništva BiH zbog odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tražio je EUFOR-a i NATO-a da pošalju svoje helikoptere, ali su mu iz EUFOR-a odgovorili da nemaju nijedan helikopter osposobljen za gašenje požara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar