Ilustracija Foto:Shutterstock

Bivši načelnik albanske Opštine Fraklu Viktor Červanaku uhapšen je zbog sumnje da je u maju, na ime svog brata Zenela, iz Kolumbije naručio 20 paleta veštačkog đubriva, kroz koje je bio rasut kokain.

Brod sa skupocenim bijelim prahom početkom jula stigao je u grčku luku Pirej, a tri dana kasnije transporterom je poslat u Bar.

Kontejner u kom je bilo oko 24 tone veštačkog đubriva mesecima je čekao da kupac dođe za njega. U septembru je, utvrdili su istražitelji, pošiljka natovarena na kamion i krenula ka Albaniji.

U međuvremenu, u tajnoj akciji crnogorskog Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), albanske policije i američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA), crnogorskih i albanskih tužilaca, dogovoreno je da se pošiljka kontroliše, a da se uključeni u šverc droge vredne oko 40 miliona evra stave pod mere tajnog nadzora.

CBP via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Prema saznanjima Vijesti, skener Uprave prihoda i carina urađen čim je pošiljka stigla, nije pokazao da je u veštačkom đubrivu kokain, nakon čega je tražena laboratorijska analiza.

Rezultati istražitelja iz danilovgradskog Forenzičkog centra pokazali su novi način šverca kokaina – skupoceni beli prah bio je pomešan sa veštačkim đubrivom.

”Ovo je novi način šverca kokaina, koji se, iz đubriva sa kojim je pomešan, dobija u specijalizovanim nelegalnim laboratorijama, dobija sijanjem i destilacijom”, kazao je sagovornik uključen u istragu.

Luka Bar Crna Gora Foto:Shutterstock

Isti izvor tvrdi da je, pod patronatom američke Agencije DEA i crnogorskog Odseka za borbu protiv krijumčarenja droga koji radi u sklopu SBPOK, sa kolegama iz Albanije dogovoreno da se istraga drži u najstrožoj tajnosti i kokain ne oduzima dok se ne utvrdi ko će doći za njega, kako bi ih odveo do krajnjeg kupca.

Albanski istražitelji juče su, na konferenciji za medije, saopštili detalje istrage – načelnik tamošnjeg odseka za borbu protiv droga Ardjan Kraja i tužilac Adnando Džoli, na konferenciji za medije govorili su o akciji čija je realizacija izvedena u Albaniji.

Zvanično se oglasila i crnogorska Uprava policije, potvrdivši informacije Vijesti da je u akciji zaplenjeno 430 kilograma kokaina i u Albaniji uhapšeno deset državljana te zemlje.

Prema saznanjima Vijesti, albanske vlasti izdale su nalog za hapšenjem kolumbijskog državljanina Zaimira Rodrigeza, koji je, kako se veruje, spakovao kokain u veštačko đubrivo.

Sagovornik iz crnogorskih bezbednosnih službi rekao je kasno sinoć Vijestima da je špediter pošiljke bila firma iz Bara, ne precizirajući da li se provjerava i njihova uloga u švercu kokaina.

Iz Uprave policije saopštili su da je ulična vrednost zaplenjene droge oko 40 miliona evra, kao i da je u zajedničkoj akciji zaplenjeno naoružanje, tri vozila i oko 20.000 evra, te da se traga za više osoba.

Luka Bar Foto: Shutterstock

Iz policije su kazali da je zajedničkom akcijom službenika Uprave policije i Uprave prihoda i carina, u saradnji sa policijskim službenicima Albanije i u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom Crne Gore i nadležnim državnim tužilaštvom Albanije, realizovana višemesečna međunarodna aktivnost kodnog naziva “Port” u Crnoj Gori, a kodnog naziva “Konsistenca” u Albaniji.

U akciji su uhapšeni državljani Albanije Viktor Červanaku, njegov i brat Zenel, sin Denilson i njegova verenica Endži Ferhati. Uhapšeni su i Nikolin Đolena, Klajdi Vrioni, Julijan Malaj, Redion Meši, Bledar Matoši i Marildo Rona.

U Albaniji su, pre dvije noći, tamošnji policajci sa kolegama iz Crne Gore i američke Agencije DEA, pretresli 14 lokacija.

Uhapšeni se terete za krivično delo stvaranja kriminalne organizacije i krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Pojasnili su da je 7. jula ove godine u Luku Bar iz luke Buenaventura u Kolumbiji, brodom “Monte Cervino” dopremljen kontejner u kojem se nalazilo organsko đubrivo raspoređeno na 20 paleta, čija krajnja destinacija je bila Albanija.

Luka Bar Foto: Shutterstock

”Službenici Uprave prihoda i carina su na osnovu svojih carinskih ovlašćenja izvršili otvaranje kontejnera i istovar robe, gde na licu mesta, sa raspoloživom opremom, nisu mogli utvrditi tačan hemijski sastav pristigle robe o čemu su obavestili službenike Uprave policije. Službenici Uprave policije su nakon utvrđenog hemijskog sastava od strane Forenzičkog centra, u saradnji sa policijskim službenicima Republike Albanije, a u koordinaciji državnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i nadležnog tužioca Republike Albanije, sprovodili meru tajnog nadzora – praćenje prevoza i isporuke predmeta krivičnog dela – kontrolisanu isporuku”, saopštili su juče iz UP.

Abazović: Mi otkrili kokain, Albanija hapsila

Premijer Dritan Abazović kazao je da je akcija u kojoj je zaplenjeno 430 kilograma kokaina, konfiskovana na nalaze i kontrole koje su rađene u Crnoj Gori, dok je direktor Uprave carina i prihoda bio Rade Milošević.

”Uredno je u julu obavestio premijera, tužilaštvo i policiju da se skriva sumnjivi tovar, da se radi o kokainu i tražio je specijalnu analizu. Onda je zajednički odlučeno da se radi kontrolisana pošiljka, da Tužilaštvo preuzme svoje mere, da se obavesti Albanija, jer je to trebalo da ide na tu stranu”, kazao je on novinarima.

Foto: MediaBiro

Nijedan gram ne fali

Albanski zvaničnici juče su, na konferenciji za medije, saopštili da je kokain naručen na ime Zenela Červanka, brata bivšeg funkcionera tamošnjih socijalista.

„Iz izvršenih provera o albanskom državljaninu ispostavilo se da je početkom 2022. godine na svoje ime registrovao preduzeće čija je delatnost, između ostalog, uvoz-izvoz i trgovina na veliko i malo hemijskim đubrivima i različitom robom. Firmu je registrovao u Tirani. Nakon što je pošiljka ‘organskog đubriva’ ocarinjena, uz strogi nadzor uključenih u istragu, omogućeno je da teret transportuju na različite lokacije u Albaniji, a 24. novembra realizovana je akcija zapljene“, saopšteno je juče na konferenciji za medije u Albaniji, prenose tamošnji mediji.

Objašnjeno je i da je među deset uhapšenih i finansijer tog posla, kao i da rade na otkrivanju saradnika koji su van teritorije Albanije.

Pročitajte još:

Tužilac Džoli kazao je da je kokain bio pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom od kad je pristigao u barsku Luku i da „nijedan gram ne fali“.

Tokom 14 pretresa u Albaniji je, osim kokaina, oduzeto 15.910 evra, tri kalašnjikova, tri pištolja, 108 metaka različitog kalibra, 18 mobilnih telefona, pet automobila, dva laptopa, dve sačmarice…

BONUS VIDEO Zaplena mariuhane i kokaina