Sergio Massa Foto: Emiliano Lasalvia / AFP / Profimedia

Dosadašnji ministar ekonomije Argentine Serhio Masa napravio je veliko iznenađenje nakon što je osvojio najveću podršku birača u prvom krugu predsedničkih izbora u Argentini, pokazuju današnji rezultati glasanja.

Nakon što su u ponedeljak rano ujutru skoro svi glasački listići prebrojani, Masa je osvojio 36,7 odsto glasova, a desničar Havijer Milei 30 odsto, što znači da će njih dvojica ići u drugi krug 19. novembra, prenosi AP.

Masina pobeda u prvom krugu se tumači kao oprez birača prema glavnom protivkandidatu, desničaru i populisti Mileiju koji je najavio preokret nacionalne politike i obavezao se da će drastično smanjiti državni aparat.

Sergio Massa Foto: Barbara Leiva / AFP / Profimedia

Pobeda Mase nad Mileijem, ekonomistom koji je nedavno postao i član skupštine, dogodila se uprkos činjenici da je tokom Masinog mandata inflacija porasla do trocifrene brojke, urušavajući kupovnu moć građana i povećavajući siromaštvo u Argentini.

POGLEDAJTE JOŠ:

Većina predizbornih anketa, koje su uglavnom bile nepouzdane, dale su Mileiju blagu prednost u odnosu na Masu, dok je bivša ministarka bezbednosti Patrisija Bulrih, iz glavne opozicione koalicije desnog centra, dobila je 23,8 odsto i završila na trećem mestu među pet kandidata.

Milei, samoprozvani anarho-kapitalista koji se divi bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, izgradio je veliku podršku pozivajući na eliminaciju Centralne banke, zamenu lokalne valute američkim dolarom i čistku korumpiranog establišmenta koji je on nazvao „političkom kastom“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar