Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok upozorila je na hibridni rat koji vodi Rusija i optužila Srbiju da je doprinela naglom povećanju dolaska migranata u Evropu.

Berbok je, na kongresu stranke Zelenih, rekla kako Rusija teži da proširi „hibridni rat“.

„Ovaj rat se ne vodi samo oružjem, već se vodi i energentima za šta smo našli odgovor. Ali se vodi i širenjem straha i izazivanjem podela, a to je ono što moramo sprečiti“, poručila je ona.

Istakla je da je da je u takvoj situaciji jasno šta će biti sledeće, a to su izbeglice, i ne one iz Ukrajine.

Berbok je kazala da u tom hibridnom ratu učestvuju i druge zemlje, i s tim u vezi optužila Srbiju da pušta veliki broj migranata bez viza.

Ona je rekla da je Nemačka u kontaktu sa Češkom i Slovačkom kako bi se pronašlo rešenje protiv ponovnog aktiviranja „balkanske rute“ migranata.

Na kongresu Zelenih u Bonu istakla je da Nemačka pomaže Ukrajini naoružanjem, jer tim podržava ljude da zaštite svoj život.

„Krivica za ovaj rat je samo na predsedniku Rusije Vladimiru Putinu“, naglasila je ona.

Države članice EU kritikuju Srbiju, kandidata za članstvo u EU i blisku Rusiji, da je „kapija ulaska“ u EU za migrante iz Turske, Indije, Tunisa, Kube i Burundija, kojima nije potrebna viza za Srbiju.

Stotine hiljada Sirijaca koji beže od rata, Avganistanaca i Iračana koristili su tu rutu tokom velike migrantske krize 2015. godine. Od 2016. godine i zatvaranja granica, broj prelazaka je opao, ali je ove godine ponovo u porastu.

Sama Nemačka je primila gotovo milion izbeglica 2015. godine, što je ogroman priliv koji je takođe doprineo usponu ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Nemačka je zabeležila ulazak na svoju teritoriju više od milion izbeglica, među kojima ogromnu većinu čine žene i dece ukrajinske nacionalnosti.

BONUS VIDEO – Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare