Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn, File

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel primiće prestižnu nagradu Agencije UN za izbeglice za prihvatanje i zaštitu tražilaca azila usljed rata u Siriji, saopšteno je iz Agencije, prenela je Srna.

„UNHCR, Agencija UN za izbeglice, saopštila je danas da će Angela Merkel, bivši federalni kancelar Nemačke, dobiti Nansenovu nagradu za rad sa izbeglicama za 2022. godinu“, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP, File

Agencija ističe da je Merkel pokazala pravo vođstvo, te da je to bilo pozivanje na zajedničku humanost i čvrsto stajanje protiv onih koji su propovedali strah i diskriminaciju.

„Ona je pokazala šta se može postići kada političari uhvate pravi kurs delovanja i rade na pronalaženju rešenja za svetske izazove, umesto da jednostavno prebacuju odgovornost na druge“, izjavio je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi.

Foto: TANJUG/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Nansenova nagrada za rad sa izbeglicama je specijalna nagrada kojom se priznaje izuzetan humanitarni rad sa ciljem pružanja pomoći izbeglicama, raseljenima unutar zemlje i onima koji nemaju državljanstvo nijedne zemlje.

Ceremonija dodjele nagrada održaće se 10. oktobra u Ženevi.

***

BONUS VIDEO: Merkel: Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar