Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je vojnike u vojnoj bazi u Hersonskoj oblasti koju ruske trupe delimično kontrolišu.

Kako navode ruske agencije, Putin je tokom posete Hersonskoj oblasti razgovarao sa komandantima vazdušno-desantnih snaga ruske jedinice armije „Dnjepar“ i drugim visokim oficirima.

Foto: Printscreen AP/Video

„Ne želim da vas skrećem sa vaših direktnih dužnosti u vezi sa komandovanjem i kontrolom, tako da ovde radimo poslovno, kratko, ali konkretno. Važno mi je da čujem vaše mišljenje o tome kako se situacija razvija, da vas saslušam, da razmenim informacije“, rekao je Putin na sastanku u štabu „Dnjepra“ gde je zamolio vojsku da iznese mišljenje o situaciji na hersonskom i zaporoškom pravcu, prenose RAI Novosti.

Putin je posetio i štab nacionalne garde „Vastok“ u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) na istoku Ukrajine i saslušao je izveštaje o situaciji na terenu.

Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia, REUTERS/Yan Dorbronosov, /Stringer, Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia, APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia, Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Kako je navedeno, Putin je posetio štab Nacionalne garde „Vastok”, gde je od general-pukovnika Aleksandra Lapina i drugih visokih oficira čuo izveštaje o situaciji na tom pravcu, prenosi list Izvestija.

To je prva poseta predsednika Rusije samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, koja se nalazi na istoku Ukrajine i čije je pripajanje u septembru prošle godine proglasila Rusija.

Herson – najveće rusko poniženje u ratu

Herson je bio prvi veći grad koji je ruska vojska osvojila već u prvim danima rata praktično bez borbe, ali nije uspela da ga zadrži. Ruska vojska povukla se iz ovog grada u istoimenoj oblasti na jugu Ukrajine u novembru 2022. godine, što se smatra se jednim od najvećih poniženja ruska vojske od početka rata u Ukrajini.

Povlačenje iz Hersona bio je haotično, o čemu svedoči i jedan ruski vojnik koji tvrdi da je pojedinim jedinicama rečeno da pobegnu na bilo koji način.

Pročitajte još:

Nakon što se ruska vojska povukla, dignuti su u vazduh ključni mostovi i prelazi preko Dnjepra, uključujući i Antonovski most, pontonski most ispod njega i obližnji železnički prelaz.  Aleksandar Kots, ruski reporter prorežimskog tabloida Komsomolskaja Pravda, objavio je snimak iz Hersona na kojem se vidi kako stoji na ostacima pomenutog mosta. Na snimku se čuje kako dodaje kako su veliki delovi mosta „verovatno dignuti u vazduh tokom povlačenja grupe ruskih snaga sa desne na levu stranu reke Dnjepar“.

Ruski kanali na društvenim mrežama pisali su da je među jedinicama koje su bežale ipz Hersona vladala panika. Jedan neidentifikovani ruski vojnik tvrdio je da su vojnici bacili svoje uniforme bežeći iz grada.

„Hej svima, živ sam. Šta mogu da kažem? Sve što sam govorio dogodilo se. Oni koji pokušavaju da nađu opravdanje za ovo, upoređujući to sa krvavom bitkom tokom Napoleonove invazije na Rusiju ili sa bilo čim drugim, možete im reći da se j*bu. Oni koji misle da je i dalje sve u redu, neka se j*bu. Oni kopaju utvrđenja na Krimu i jednoj jedinici koju neću da imenujem, poslato je naređenje da se presvuku u civilnu odeću i da beže gde god hoće“, naveo je.

Pročitajte još:

Na društvenim mrežama pojavljivali su se i snimci na kojima se vidi kao se ruski vojnici peške povlače iz Hersona. Rusi su se povlačili preko pontonskog mosta koji se nalazi ispod mosta Antonovski, koji je u kasnije potpuno uništen. Snimak je napravljen iz daljine. Vidi se kako vojnici u koloni, jedan iza drugog, koračaju sve dalje od grada. Deluje da je snimak nastao rano ujutru, pošto se ruski vojnici vide kao kroz maglu.

Od povlačenja iz grada Herson ruska vojska ima kontrolu nad jednim delom istoimene oblasti koju Moskva smatra delom Ruske federacije.

Naime, krajem septembra 2022. godine, nekoliko dana pre nego što će ruski vojnici napustiti Herson, u Hersonskoj, Zaporoškoj oblasti, Donjeckoj i Luganskoj oblasti na jugu i istoku Ukrajine održani su referendumi na kojima se glasalo o spajanju tih teritorija sa Ruskom federacijom. Referendume Ukrajina ne priznaje, kao nijedna zapadna država ili međunarodna institucija, ali Rusija, pozivajući se na rezultate tog glasanja, tvrdi da su pomenute četiri oblasti na jugu i istoku Ukrajine deo Ruske federacije.

VIDEO Uništene zgrade u oblasti Herson u Ukrajini, posle povlačenja ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar