Foto:Amir Hamzagic / AFP / Profimedia;AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; ; shutterstock

Čini se da je nedavnom izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića došlo do značajnog zahlađenja odnosa između njega i crnogorskog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića. Nakon srdačnih susreta, zajedničke posete Sajmu vina, izjava Abazovića da Crna Gora želi da se pridruži Otvorenom Balkanu, ali i najava poboljšanja odnosa između dve zemlje, predsednik Srbije poslao je oštru poruku svojim crnogorskim kolegama, a sve zbog Abazovićeve izjave o Kosovu.

Pre samo nekoliko meseci, činilo se da je Dritan Abazović postao jedan od saveznika Aleksandra Vučića na Zapadnom Balkanu.

Crnogorski premijer je zbog toga dobijao i brojne kritike, ali je on uvek isticao da je reč o dobrim odnosima dve bliske i susedne zemlje.

Kulminacija se verovatno dogodila na Sajmu vina, koji je u okviru Otvorenog Balkana organizovan u Beogradu, a kom je prisustvovao i Abazović, iako Crna Gora nije deo Otvorenog Balkana.

Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

Prijateljski susret uz vino

Tada su predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazović i premijerka Ana Brnabić posetili nekoliko štandova izlagača vina na Sajmu.

Prilikom posete štandovima proizvođača iz Crne Gore, Vučić, Abazović i Kovačevski probali su neka nova bela vina, ali i razmenili šale.

„Znaš po čemu je karakterističan crnogoski štand, jedini ima stolicu“, našalio se Abazović.

„Dritane, još mogu da stojim“, odgovorio je Vučić, ali je zatim ipak pozvao sina Danila da mu pomogne u degustaciji.

Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

Praktično od ovog susreta, Abazović je na Zapadnom Balkanu označen kao još jedan saveznik Vučića, zbog čega je često bio na meti kritika, naročito u svojoj Crnoj Gori.

„Vučić ne upravlja Crnom Gorom“

Braneći se od optužbi, Abazović je bio primoran da često naglašava da on održava dobre odnose sa Srbijom jer je u pitanju bitan sused Crne Gore, ali da to nema direktne veze sa Aleksandrom Vučićem.

On je u januaru ove godine izjavio da su neozbiljne ocene da predsednik Srbije upravlja bilo čim u Crnoj Gori, dodajući da je njegov odnos sa Aleksandrom Vučićem, kao i sa drugim zvaničnicima u regionu, korektan i prijateljski.

„Mene stalno napadaju da Vučić nečim ovde upravlja, ja takve stvari odbacujem, smatram ih neozbiljnim. Moj odnos sa Vučićem je vrlo korektan, prijateljski. Moj odnos sa drugim ljudima u regionu je isto takav. Sa nekim baš prijateljski, sa nekima korektan, ali ni sa jednim premijerom ili predsednikom u regionu ne postoji nikakav zastoj u komunikaciji“, kazao je on u intervju Vijestima.

Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

Abazović je dodao da je obaveza premijera Crne Gore, ko god on bio, da baštini dobre odnose sa ljudima koji su u regionu, i kako je rekao drago mu je da sa Vučićem, sa premijerom Albanije, Kosova i sa predsedavajućim Veća BiH ima odnose koje bi trebalo da ima svaki premijer Crne Gore.

„Da li se nama sviđa neka politička opcija u regionu, to nije naše pitanje i pitanje za naše građane. Mi imamo suverenu vlast, poštujemo druge na isto takav način i to je to. Sva ta priča u vezi sa Vučićem misim da je u kontekstu stvaranja nekog negativnog političkog narativa u odnosu na mene lično“, kazao je on.

Kako je dodao, percepcija o uticaju Aleksandra Vučića u Crnoj Gori je precenjena.

Dritan Abazović, Edi Rama, Aleksandar Vučić, Dimitar Kovačevski i Ana Brnabić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Ako neko hoće da kaže da mi sa Republikom Srbijom treba da imamo loše odnose, samo zato što to ne odgovara Milu Đukanoviću, ja to ne prihvatam kao dobru stvar za Crnu Goru“, kazao je on.

Na tvrdnje da njegoa PR strategija podseća na onu koju Vučić promoviše u kontinuitetu u Srbiji, Abazović je kazao da to „nema veze s mozgom“.

„Jer je njegova PR strategija po mom skromnom sudu vrhunska, a mi smo baš daleko od nečega što bi bila vrhunska PR strategija. To je neki moj odgovor u jednom šaljivom tonu“, kazao je on.

Zahlađenje odnosa?

Sada se situacija preokenula, i to javno, a sve zbog jedne izjave Dritana Abazovića. On je, naime, ponudio da upravo Crna Gora bude domaćin sastanka Beograda i Prištine, a nakon susreta sa Aljbinom Kurtijem.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, VLADA CRNE GORE/ SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU, RADE PRELIĆ/TANJUG,

„Upravo završen važan razgovor sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na marginama Prespanskog foruma. Crna Gora, kao prijateljska zemlja Srbije i Kosova, ali i svih drugih u regionu, spremna je da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine“, napisao je Abazović.

On je dodao da je promovisanje mira, stabilnosti i regionalne saradnje jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore.

„Naš zajednički interes je da u otvorenom razgovoru nađemo rešenje prihvatljivo za sve strane“, napisao je Abazović.

Ovo je izazvalo prilično burnu reakciju predsednika Srbije, koji je Abazoviću odgovorio na konferenciji u Beogradu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Interesantno. Pitate se dokle ide nečija bezobzirnost i bezobrazluk i ima li to granica. Onda ustanovite da nema granica. Zamislite da Crnoj Gori neko otme deo teritorije, a mi kažemo – molimo vas, vi i vaši partneri, mi ćemo da vas ugostimo, imamo lepu vilu na Zlatiboru, sad je obnovljena vila na Fruškoj gori, tamo kako možemo da vam budemo domaćini, čudo jedno“, rekao je predsednik Srbije, a potom poslao poruku crnogorskim zvaničnicima.

„Ajde manite se domaćinstva, nije nama do vašeg mora, ni planina. Nama neko to da traži mi bismo rekli – mi smo uz bratsku Crnu Goru u i ne damo njen teritorijani intergitet. To što vi ne poštujete teritorijani integritet Srbije, nemojte da se hvalite time i da govorite kako nam činite usluge. Hvala na svemu“, završio je on svoje izlaganje, dosta uznemiren izjavama crnogorskih zvaničnika.

BONUS VIDEO Abazović glasao u Ulcinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare