Mihail Hodorkovski Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Bivši ruski oligarh i oštar kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, nekada najbogatiji čovek Rusije Mihail Hodorkovski na Tviteru je objavio fotografiju koja je privukla veliku pažnju.

NAPOMENA: U člancima mnogobrojnih portala iz regiona objavljena je fotografija koja navodno prikazuje ruske sveštenike kako blagosiljaju raketu poznatu kao “Sotona”. Na fotografiji je drugi balistički projektil.

Hodorkovski je uz sliku ostavio i komentar.

„Mislim da nikada nećete videti ništa čudnije. Poglavari Ruske pravoslavne crkve blagosiljaju raketu zvanu Sotona“, napisao je uz fotografiju.

Tačno je da Rusija ima raketu koja nosi nadimak “Sotona” i drugu raketu zvanu “Sotona II”.

Kako se navodi u članku portala Live Science, objavljenom u aprilu ove godine, Rusija je počela razvijati “Sotonu II” 2000-ih godina. Reč je o interkontinentalnoj balističkoj raketi koja može nositi nekoliko nuklearnih bojevih glava i procenjuje se da ima domet do 18.000 km. Zvanično se zove RS-28 Sarmat. Oružje je javnosti predstavio Putin 2018. godine, a krajem aprila ove godine Rusija je sprovela uspešno testiranje “Sotone II”. Ova raketa razvijena je s ciljem da zaeni trenutnu rusku interkontinentalnu balističku raketu – zastarelu R-36 iz sovjetske ere – koju je NATO nazvao “Sotona“, navodi Live Science.

Fotografija koju je je Khodorovsky objavio na svom Twitter profilu ipak ne prikazuje blagosiljanje rakete “Sotona” niti “Sotone II” i nema veze s ratom u Ukrajini ili nedavnim testiranjem koje je sprovela Rusija.

Kako se navodi u članku talijanskog portala Facta od 23.5.2022, fotografija objavljena na profilu Khodorkovskog nastala je najkasnije 2015. godine.

Prvobitno je objavljena 6.5.2015. godine na stranici Moskovske opštinske novinske agencije. U opisu stoji da prikazuje “ritual blagoslovljenja učesnika Parade pobede i posvećenja lansera na Hodinskom polju” u blizini Moskve, na kojem je nekada bila avionska pista.

Parada pobede održava se svake godine u Rusiji 9. maja i obeležava pobedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svetskom ratu. Podrazumeva vojne parade u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

Kako se navodi u članku Reutersa od 20.5.2022. godine, uobičajeno je da ruski sveštenici blagosiljaju podmornice, balističke rakete i drugo oružje uoči Parade pobede.

U članku se takođe objašnjava da sporna fotografija ne prikazuje ni raketu “Sotona” ni “Sotonu II”

Hodorovski je zbog protivljenja Putinu ostao bez većine svog bogastva pre nekoliko godina. Takođe je proveo deceniju iza rešetaka. Ne libi se da ruskog predsednika opiše kao vrlo opasnu osobu koja je povezana sa kriminalom.

Kako se navodi u članku enciklopedije Britannica, Hodorovski je 2003. osuđen za prevaru i utaju poreza te je bio u zatvoru u Rusiji do 2013. godine, nakon čega je napustio ovu zemlju i postao jedan od najoštrijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina. Rusija je 2015. godine izdala internacionalni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi da je, između ostalog, 1998. godine navodno naredio ubistvo gradonačelnika iz Sibira, što Hodorkovski negira.

Dakle, fotografija objavljena na Twitter profilu Mihaila Hodorkovskog, pa potom i u člancima mnogobrojnih regionalnih portala, ne prikazuje blagosiljanje rakete “Sotona”.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar