Lorent Simons Laurent Simons
Lorent Simons Foto:EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Loren Simons, 13-godišnji dečak iz Belgije kojeg nazivaju i jednim od najpametnijih dečaka sveta zbog izuzetnih akademskih uspeha i visokog koeficijenta inteligencije, u subotu je započeo svoju planiranu posetu Hrvatskoj.

U popodnevnim satima zajedno s roditeljima sleteo je Split kao gost Udruženja Nikola Tesla Network, a poseta Hrvatskoj nešto je što je dugo priželjkivao s obzirom na svoje veliko divljenje naučniku Nikoli Tesli povodom čijeg rođendana je i stigao.

Nakon prigodnog dočeka u splitskoj luci, s članovima Udruženja je posetio vodopade Krke i poznatu hidrocentralu Jaruga. Za mladog Lorena bila je to prava avantura te je ostao impresioniran istorijom lokaliteta, kao i zelenilom i snagom vode izjavivši kako su to najveći vodopadi koje je ikad video te kako je snaga vode koju proizvode neverovatna.

Nakon toga posetio je grad Šibenik gde je pogledao i prvu svetiljku koja je osvetlila Šibenik još davne 1895. godine, čime je Šibenik prvi u svetu dobio javnu rasvetu na izmeničnu struju. Obišao je i katedralu svetog Jakova te ostale poznate gradske znamenitosti. Razgledu se pridružio i Šibensko-kninski župan Marko Jelić koji je o nauci vrlo srdačno razgovarao s mladim Lorenom i njegovim roditeljima.

Inače, Loren Simons rođen je u belgijskom gradu Ostendu, osnovnu školu je završio sa šest godina, a s devet je započeo studije u Belgiji. Diplomirao je s 11 godina te je s 12 završio master studije iz kvantne fizike na Univerzitetu Antverp. Svi ovi uspesi osigurali su mu titulu dečaka koji je budućnost svetske nauke, a njegovo ime poznato je šriom sveta.

Loren je surađivao s grupom naučnika s Instituta Maks Plank na istraživanjima o laserima koji iz uzoraka krvi otkrivaju rak. Za emisiju Provereno je 2019. izjavio da mu je uzor Nikola Tesla te da bi zbog toga voleo da poseti Hrvatsku – a ta mu se želja sada i ostvarila, piše Jutarnji list.

***

BONUS VIDEO: Poplave u Obrovcu i izjave očajnih meštana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare