Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

U poslednje vreme, rat u Ukrajini dobio je novu dimenziju i dogodilo se mnogo stvari i mnogo preokreta. Čini se da je ovo najintenzivnijih mesec dana rata, sve od njegovog početka pre dve i po godine i da se sada situacija dosta promenila. Ova munjevita promena, prema analizi CNN-a, pokazuje da ukrajinski predsednik Zelenski baca sve karte na sto kako bi postigao konkretne rezultate pre nego što američki izbori možda zauvek promene sudbinu Ukrajine.

Sve je počelo invazijom na Kursk

Ukrajina je početkom avgusta prodrla u Kursku regiju uj Rusiji. Ukrajina je uništila ključni most u ruskoj oblasti Kursk, u blizini grada Gluškovo, a zatim oštetila još dva mosta i tako otežala rusiji snabdevanje. Ukrajinci su prodrli u oblast Kursk u nekoliko pravaca, suočavajući se sa malo otpora i izazivajući haos i paniku. Komandant ukrajinskih snaga, general Oleksandr Sirski, je izjavio da su njegove trupe napredovale na prelko 1.000 kvadratnih kilometara teritorije Kursk. 

Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Fascinantno je kako se čini da je Kremlj nemoćan da zaustavi napredovanje Ukrajine, koje traje već tri nedelje, uprkos činjenici da je preusmerio 30.000 vojnika tamo, bar prema ukrajinskoj proceni iznešenoj na godišnjoj konferenciji za novinare predsednika Volodimira Zelenskog koja je održana pre nekoliko dana.

Ova invazija na Rusiju nije jedino što se u poslednjih dana promenilo. Naime, svakodnevno napadaju ruske oblasti dronovima i trude se da prošire svoje trupe po tim teritorijama. Trenutno napadaju i Belgorodsku oblast. 

Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Moskva je odgovorila na napade na svoj teritorij i infrastrukturu na jedini način koji zna – napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, hotele i civilne ciljeve, iz noći u noć. Ali broj mrtvih je bio relativno mali, dok je broj presretnutih projektila veliki, insistira Kijev.

Na pomolu pad Pokrovska

Ruske snage su mesecima pokušavale da zauzmu grad Pokrovsk, ali je njihovo napredovanje ovog meseca ubrzano i sada se smatra da su udaljene manje od 10 km od njega.

Pad Pokrovska mogao bi da se desi veoma brzo. Nakon Pokrovska Ukrajinci zapravo nemaju šta da brane. Nema većeg grada ili položaja – sve do grada Dnjepra s druge strane regije Zaporožje. Verovatno su se baš zbog toga sada i odlučili da napadaju ruske oblasti. 

Prvi put korišćen F-16

Rusija je u utorak ispalila desetine projektila i dronova širom Ukrajine, uključujući i neke za koje je ukrajinski predsednik rekao da su ih oborili borbeni avioni F-16 koje je Kijevu isporučio Zapad. Radi se o prvom prijavljenom korišćenju ovih aviona na frontu u Ukrajini. Njih je ukrajinski predsednik Zelenski dugo tražio od saveznika.

U napadu je poginulo najmanje petoro ljudi, uništeni su hotel, kuće i stambene zgrade, kao i kritična infrastruktura u više ukrajinskih regiona. Kijev i drugi gradovi su zbog toga imali restrikcije struje. Predsednik Džo Bajden je u avgustu 2023. dao zeleno svetlo za slanje aviona F-16 u Ukrajinu, iako SAD neće direktno davati borbene avione.

Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

U komentarima o prvoj upotrebi F-16 od strane Ukrajine za obaranje projektila, Zelenski je zahvalio ukrajinskim saveznicima za njih, ali je rekao da ih je premalo i da ima premalo pilota obučenih da upravljaju njima, piše Gardijan.

Ukrajinska vojska objavila je i snimak koji, kako tvrde, prikazuje rušenje ruskog borbenog aviona tipa Su-25 kod grada Kramatorska na istoku Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina proizvela prvu sopstvenu balističku raketu

Ukrajina je uspešno testirala prvu balističku raketu domaće proizvodnje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Imali smo pozitivno testiranje prve ukrajinske balističke rakete. Čestitam našoj namenskoj industriji“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u okviru foruma „Ukrajina 2024. Nezavisnost“.

On je istakao da ne može da otkrije više detalja o raketi i dodao da je morao barem ovoliko da otkrije, kako bi društvo u Ukrajini znalo i cenilo radnike u domaćoj namenskoj industriji, koji “rade 24 sata, sedam dana u nedelji“, prenosi Politiko.

Zelenski je naveo da je proizvodnja domaćeg naoružanja u usponu od kako je započeo rat Rusije i Ukrajine 2022, ali da se, uprkos tome, Kijev i dalje prvenstveno oslanja na vojnu pomoć sa Zapada.

“To je delimično zato što nemamo dovoljno novca za finansiranje domaće proizvodnje u velikom obimu“, naveo je predsednik Ukrajine.

Zelenski predstavlja Amerikancima plan za kraj rata

Zelenski će pokušati da učini Ukrajinu ključnom temom američkih izbora. Povezanost sa situacijom u Americi postala je očigledna kada je Zelenski u utorak najavio da će u septembru predstaviti svoj „tajni plan za pobedu“ predsedniku Džou Bajdenu, ali i kandidatima Kamali Haris i Donaldu Trampu. Zelenski je očigledno procenio da je sada trenutak za Ukrajinu.

Časiv Jar pada u ruke Rusa

Ruske snage kontrolišu oko 40 odsto grada Časiv Jar u Donjeckoj oblasti oko kojeg se vode velike brobe. Kijev indipendent navodi da je juče na nacionalnoj televiziji Andrij Poluhin, portparol ukrajinske 24. mehanizovane brigade, govorio o ovoj oblasti. Navodi se da su, nakon zauzimanja Avdijivke u februaru ove godine, ruske trupe pažnju preusmerile na Časiv Jar, grad na brdu čije osvajanje im potencijalno otvara put ka daljem napredovanju u Donjeckoj oblasti.

Časiv Jar Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Ukraine Patrol Police via AP

“Ukoliko ruski vojnici u potpunosti zauzmu Časiv Jar, uzvišenje na kojem se on nalazi mogli bi da iskoriste kao dodatnu prednost za napade na susedne gradove Kostjantinivku and Družkivku, kao i obližnji veći grad Kramatorsk”, rekao je Poluhin.

On je rekao da bi rusko zauzimanje Časiv Jara moglo da bude „veoma opasna stvar“ za ukrajinske odbrambene pozicije u Donjeckoj oblasti.Kijev indipendent navodi da su borbe u Časiv Jaru bile izuzetno destruktivne po ruske trupe koji su ih skupo platili životima.

Tajno ukrajinsko oružje

U međuvremenu, na društvenim mrežama se pojavila objava koja promoviše aktivnosti tajne mreže ukrajinskih civila koji deluju iza ruskih linija. Ovaj otpor, koji je pod upravom ukrajinskih specijalnih snaga, konstantno raste i postaje sve jači, kako je naveo komandant pokreta. On je naglasio da svaka odrasla osoba – bilo da je stara ili mlada, muškarac ili žena – može da se pridruži, pod uslovom da bude odana Ukrajini i hrabra. Inspiracija za ovakav poker bio je  britanski Izvršni odbor za specijalne operacije iz Drugog svetskog rata. Zadaci ovog ukrajinskog otpora uključuju špijunažu, sabotažu i „eliminaciju ruskih snaga“, rekao je komandant za Sky News.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare