Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Vladimir Putin nedavno je zapretio Zapadu da je Rusija i dalje u stanju borbene pripravnosti i da je potpuno spremna za nuklearni rat. Britanski mediji su sada objavili listu od 12 zemalja koje bi mogle da budu najbezbednije ako do ovoga stvarno dođe.

Nuklearno oružje spremno je za upotrebu, kaže Putin, ako suverenitet Rusije bude ugrožen.

PROČITAJTE JOŠ:

12 najbezbednijih zemalja u slučaju nuklearnog rata

Na prvom mestu liste, koja je sastavljena abecednim redom, nalazi se celi kontinent, a ne država – Antarktik, a jasno je da to zato što nije nastanjen.

Sledeća je Argentina, koja bi mogla biti zemlja u kojoj bi veliki broj stanovnika mogao da preživi glad nakon eventualnog katastrofalnog nuklearnog rata. U Argentini je velika količina otpornih useva poput pšenice, prenosi Večernji list.

Treći na spisku je Butan koji je, nakon pridruživanja Ujedinjenim nacijama, proklamovao svoju neutralnost, što bi zemlji, u kombinaciji s teško prohodnim planinskim lancima moglo dati dozu bezbednosti.

Zatim sledi Čile s najdužom svetskom obalom koja, poput Argentine, takođe ima veliku količinu različitih useva i prirodnih resursa.

Fidži je peti na spisku – potpuno izolovana ostrvska država u Tihom okeanu.

Na spisku se nalazi i Grenland koji nije samostalna država, već pripada Danskoj.

Foto:Shutterstock

Sedeći je Island, koji se redovno nalazi u vrhu bezbednih zemalja prema Globalnom mirovnom indeksu. Island je izrazito bogat svežom vodom i drugim resursima.

Na spisku je i Indonezija sa svojih 270 miliona stanovnika. Deveti je Novi Zeland, koji se takođe nalazi pri vrhu Globalnog mirovnog indeksa. Seldeća je Južna Afrika.

Švajcarska je takođe na spisku zbog svoje poznate politike neutralnosti koja traje više stotina godina.

Poslednja zemlja na na spisku je Tuvalu, ostrvska država takođe smeštena u Tihom okeanu. U njoj živi samo 11 hiljada ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare