Hamas Foto:Yousef Mohammed / Zuma Press / Profimedia

Iran će morati da pronađe novi način da nastavi slanje novca Hamasu, zadovoljno su zaključili vojnici izraelskog IDF-a nakon što su 2019. likvidirali Hamida Ahmeda Kudarija, za kojeg je postojala opravdana sumnja da služi kao knjigovođa Hamasa.

Međutim, Kudarija je zamenio palestinski poduzetnik Zuhair Šamlak, a on se odlučio na taktiku koja se ubrzo ispostavila toliko uspešnom da je postala okosnica finansiranja Hamasa – kriptovalute. Na samom početku, transakcije su bile male i simbolične, neretko u sklopu šire crowdfunding kampanje i donacija simpatizera. No, već oko 2020. na zamračene račune Hamasa počeli su „kapati“ sve izdašniji iznosi.

Foto:Profimedia.rs; EPA EFE

WSJ objavljuje ekskluzivnu analizu kojom se utvrđuje kako je izraelska kancelarija za borbu protiv finansiranja terorizma od 2021. presreo nekoliko suspektnih transakcija. Naime, analitička firma BitOK iz Tel Aviva, koja se bavi financijskim softverima, presrela je račun kodnog imena NBCTF na kojem je bio iznos u protivrednosti od 41 milion dolara, a uskoro je po novom nalogu „sela“ i nova donacija od 93 miliona dolara.

Na prvi pogled delovalo je kao legitiman biznis, no ubrzo se ispostavilo da je reč o paravanu koji je uspešno zamračio nekoliko stotina miliona evra, piše Jutarnji list.

Pročitajte još

Teroristi su za transfer novca os 1997. godine koristili elaborirani sistem „hawala“ koji je, iako se koristi u mnogim delovima sveta, najzastupljeniji u muslimanskim zemljama. Temeljna okosnica tog sastava odnosi se na poverenje između tzv. „hawaladara“, pojedinca ili entiteta koji deluju kao posrednici u transakciji, a bitna karakteristika je i nedostatak fizičkog prenosa novca između zemalja. Tu metodu je, ipak, bitno lakše presretati, pa su izraelski obaveštajci uspešno locirali Hamasove donatore iz Libanona, Sirije i Turske.

Iran bez komentara

Izraelsko ministarstvo obrane za WSJ tvrdi da su presreli i desetine miliona dolara, koliko je s računa Iranske revolucionarne garde donirano kompaniji Al Mutahadun u većinskom vlasništvu spomenutog palestinskog biznismena Šamlaka, za koje su posumnjali da služe za nabavu oružja Al Kasam brigadi.

Izraelska kancelarija za borbu protiv finansiranja terorizma 2021. preduzela je niz akcija protiv kompanije Al Mutahadun, a u toj je raciji identifikovano čak 47 zasebnih računa na Binanceu, najvećoj svetskoj berzi. Ispostavilo se, tada, kako je Hamas sredstva primao i od Garantexa, velike ruske kriptoburze koja je od početka invazije Ukrajine pod američkim sankcijama. Predstavnica dotične firme WSJ-u je izjavila da se pridržavaju svih međunarodnih standarda usklađenosti s finansijskim kriminalom.

Predstavništvo Irana pri Ujedinjenim nacijama nije želelo da komentariše upit redakcije WSJ-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar