Foto: Chris Lobina / Shutterstock Editorial / Profimedia

U udaljenom delu ogromne pustinje Nevade nalazi se čudna "mikro-nacija sa sopstvenim diktatorom, valutom zasnovanom na testu za kolače i potpunom zabranom morževa".

Bizarna Republika Molosija zvuči kao grozničavi san pisca stripova, ali je veoma stvarna, čak i ako još nisu uspeli da dobiju formalno priznanje od UN-a.

Nalazi se u Dejtonskoj dolini, u blizini reke Karson, a osnovali su je 26. maja 1977. godine, Kevin Bo koji vlada kao diktator, i njegov prijatelj Džejms Spilman.

Iako je Džejms sada otišao, ‘predsednik’ Bo, po kome je glavni grad Molosije, Bogston Taun, dobio ime, ostao je na svom mestu i pod njegovom stalnom vladavinom nacija je procvetala i uključila još tri stanovnika.

Jutjuber Vonton Don posetio je Molosiju da vidi čudne znamenitosti.

Predsednik Bo (59) mu je rekao: „Džejms je bio kralj, a ja sam bio premijer i on je prešao na druge stvari, ali ja sam ostao pri toj ideji“.

Foto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

„Suverena država“ ima tri stalna stanovnika – predsednika Boa, njegovu suprugu i prvu damu Adrijanu i njihovu ćerku Aleksis, koja je glavni policajac.

Iako predsednik Bo tvrdi da je Molosija nezavisna država, ona nije dobila priznanje ni od jedne države članice Ujedinjenih nacija.

Ali, kao i svaka zemlja, Molosija ima složen pravni sistem i sopstveni skup pravila.

Takvi zakoni uključuju da je „nezakonito izazvati katastrofu“ i „nezakonito svirati udaraljke“. Zabranjeni su i som, morževi, misionari i duvan. Postoji jedinstvena zatvorska ćelija za one koji izazivaju haos.

Mikro-nacija vodi zamršeni monetarni sistem kako je predsednik Bo objasnio: „Molosijin novac se zove Valora – to znači vredan na našem drugom jeziku, a to je esperanto“.

Foto: Chris Lobina / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsednik Bo obavlja svoje dužnosti iz „ovalne kancelarije“ gde takođe piše pravila zemlje.

Na pitanje kako dolazi do politike, odgovorio je: „Uglavnom iz moje glave i slično“.

Molosijska mornarica je tesno povezana operacija koja se vodi iz sušne pustinje i sastoji se od male flote kajaka na naduvavanje.

Ispitujući zašto bi jednoj tročlanoj naciji možda bila potrebna mornarica, predsednik Bo je otkrio: „Trenutno smo u ratu. Mi smo u stvari u ratu sa nacijom Istočne Nemačke.”

Tvrdio je da mu je Istočna Nemačka, koja je prestala da postoji od 1990. godine, „poremetila san dok je bio stacioniran u Zapadnoj Nemačkoj posle Drugog svetskog rata“.

Predsednik Bo tvrdi da Istočna Nemačka još uvek postoji u obliku nenaseljenog mesta nedaleko od Kube pod nazivom ostrvo Ernst Telman.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mi se zapravo ne mešamo u politiku Sjedinjenih Država. Nikada se zapravo nisu mešali“, rekao je on.

„Plaćamo poreze, ali to nazivamo ‘stranom pomoći’ Sjedinjenim Državama i sve dok im dajemo razumnu količinu strane pomoći, onda su u redu“, dodao je on.

Mikro-nacija čak ima svoju vremensku zonu – standardno Molosko vreme – koje je 39 minuta ispred pacifičkog vremena i 21 minut iza planinskog vremena, u zavisnosti od toga na koji način ste okrenuti.

Jedna od najvećih proslava u Molasiji održava se svake godine 6. marta. ‘Dan frajera’ održava se u čast lika Džefa Bridžisa u komediji braće Koen Veliki Lebovski.

Još jedan važan datum u kalendaru je „Dan pobede u invaziji Kikasije“ koji slavi Molose koji ispraćaju osvajače iz mikro-nacije Kikasije 11. aprila 2010. godine.

U svom nedavnom novogodišnjem govoru, predsednik Bo je rekao: „Molosija je najveća od malih nacija sveta, svetionik za one koji traže samoupravu i suverenitet“.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini