Foto:Shutterstock

Verni čitaoci letonskih tabloida možda je pamte kao "seksi Mariju iz Moskve", koja je postala slavna zbog kratke romanse sa poznatim košarkaškem. Za druge, ime Marija Borodunova ne znači ništa. Međutim, pokazalo se da Letonka ima bogatu karijeru u oblasti nekretnina, i to u nekoliko evropskih zemalja koje su povezane sankcionisanim ruskim milijarderom Arkadijem Rotenbergom. Upravo je Marija, poznata pod nadimkom Maša, žena koja je omogućila najboljim prijateljima Vladimira Putina - Borisu i Arkadiju Rotenbergu da sakriju imovinu od zapada. U međuvremenu je i ona sama postala prilično imućna žena.

O ovoj 36-godišnjakinji se malo zna. Ne postoje njeni poslovni javni podaci, ali poznato je da je diplomirala ekonomiju. Nakon kratkih pojava u letonskim tabloidima, Marija je nestala iz javnog života i izbrisala profile na društvenim mrežama.

Ali život Borodunove dosta je napredovao, od kućerka u predgrađu Rige gde je živela sa porodicom, do penthausa od 400 kvadratnih metara u Monaku, koji se reklamira kao „najskuplje mesto na svetu“, sa procenjenom vrednošću od 65 miliona evra. Takođe poseduje i vilu u južnoj Francuskoj i deonice kompanije nekretnina u Moskvi.

Spisak imovine, prema velikoj istrazi OCCRP-a nazvanoj „Dosije Rotenberg“, sugeriše da je Borodunova paravan za Arkadija Rotenberga, odnosno da ona pomaže da se spreči pronalaženje i zamrzavanje imovine koja je povezana sa ovim sankcionisanim ruskim milijarderom. Međutim, njihov odnos možda i nije samo strogo poslovni.

Arkady Rotenberg Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Softver „Getcontact“, koji pokazuje pod kojim imenom se određeni broj mobilnog telefona čuva u telefonskim imenicima drugih korisnika, identifikovao je ovu Letonku kao „Mariju Rotenberg“. Njihova veza je i dalje pod velom misterije, ali jedan od izvora, koji poznaje Rotenbergov najuži krug prijatelja, rekao je da je veza Rotenberga i Borodunove „odavno poznata bliskom krugu ljudi“.

Ko su braća Rotenberg?

Boris i Arkadij Rotenberg prijatelji su iz detinjstva ruskog predsednika Vladimira Putina i smatraju se njegovim najbližim saveznicima. Bogatstvo Rotenberga je poraslo, jer su biznisi braće počeli da dobijaju ogromne državne ugovore.

Boris Rotenberg Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Izgradili su strateške projekte u rasponu od gasovoda Severni tok do olimpijskog kampusa u Sočiju i 19 kilometara dugog mosta koji povezuje Rusiju sa Krimom u Ukrajini. Godine 2014. godine, SAD i EU su sankcionisale braću, što znači da sva njihova imovina u EU i SAD treba da bude zamrznuta.

Dosije Rotenberg

Uloga Borodunove postala je poznata zahvaljujući procurelim imejlovima između Rotenbergovih i industrije koja ih opslužuje, a koje su „IStories“ i „OCCRP“ preneli grupi od 17 drugih međunarodnih medija, uključujući „Re:Baltica“. Publikacije se mogu naći na društvenim mrežama pod oznakom „#RotenbergFiles“.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK /

Od skoro 50.000 procurelih mejlova i dokumenata, u centru pažnje je moskovski biznismen Maksim Viktorov, poznatiji u štampi kao ljubitelj skupih violina. Ali kako se ispostavilo, Viktorov služi Rotenbergovima i pomaže prikrivanju njihove imovine.

Penthaus u Monaku i nekretnine u Moskvi

Borodunova je penthaus u Monaku kupila 2016. godine putem stranih kompanija.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV /POOL

Od februara 2017. godine imanje u Monaku ima zakupca, „Faraotis Holdings Ltd“, registrovanu kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima, koja plaća 260.000 evra mesečno. Kompanija poseduje i privatni avion, koji koristi porodica Rotenberg.

Borodunova je 2017. godine postala i jedini investitor u ruskom investicionom fondu, koji prema ruskom zakonu nije dužan da otkrije svoje vlasnike. Preko ovog fonda stekla je 80 odsto udela u „RG Development“, vodećem investitoru za nekretnine u Moskvi.

Boris Rotenberg Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruska državna novinska agencija citirala je Arkadija Rotenberga kada je 2014. godine rekao da je jedan od osnivača i investitora kompanije. Izjava je kasnije nestala sa interneta, a Rotenbergovi su negirali bilo kakvu vezu sa kompanijom, čak su uspešno tužili novine i izbrisali deo članka.

Samo u 2020. godini, Borodunova je u Rusiji zaradila 25,5 miliona dolara, a takođe poseduje i nekretnine u ekskluzivnim stambenim kompleksima u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Vile u Francuskoj

Treća veza između nje i Rotenberga je „Seestern“, na Linkedln-u opisana kao „kompanija za pružanje usluga vodećim ruskim industrijskim i bankarskim grupama“. Borodunova je navedena kao zamenik šefa, a u toj firmi je zaposlena i njena sestra.

Pročitajte još...

Jedan od vlasnika kompanije je i Alesija Makina. Njih dve su 2013. osnovale kompaniju u Francuskoj koja je kupila vilu u Nici vrednu 4,25 miliona evra.

Vila u Francuskoj trenutno je u vlasništvu Borodunove i njene dve ćerke, obe su rođene u Nici. Otac dece se ne pominje u dokumentima.

Prema dostupnim podacima, Makina je direktora Ruske federacije džudoa, što je zanimljiva informacija, jer Arkadij Rotenberg ima svoju istoriju u ovom sportu. Bio je i Putinov sparing partner u Lenjingradu i prvi potpredsednik te organizacije.

BONUS VIDEO Putin ostao bez aplauza nakon govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar