Lidija Đukanović i Milena Milatović Foto: Menigault Bernard / Alamy / Alamy / Profimedia/REUTERS/Stevo Vasiljevic



Prve dame privlače veliku pažnju javnosti - sve što rade, pa čak i šta oblače. Deo Smitsonijan muzeja u Americi posvećen je modi prvih dama, jer njihovi modni izbori imaju višestruka značenja - predstavljaju administarciju i politiku njihovih muževa, kao i sveopšte stanje države. Kakvu poruku šalje 30-godišnja saputnica aktuelnog crnogorskog predsednika Lidija Đukanović, a šta javnost zna o potencijalnoj prvoj dami Crne Gore, Mileni Milatović, koja predstavlja veliku enigmu?

Predsednički izbori u Crnog Gori iznedrili su dva kandidata koja su prošla u drugi krug, a u pitanju su Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad i Milo Đukanović – aktuelni predsednik Crne Gore. Razlika u stilovima vođenja politike i načinu života ova dva kanidata ogleda se i u njihovim suprugama – aktuelnoj i potencijalnoj prvoj dami.

Luksuz koja premašuje predsedničku platu

Lidija Đukanović zavšila je prava kojim se i danas bavi, a radila je u Prvoj banci, čiji je većinski vlasnik njen dever Aco Đukanović, a u kojoj je do 2013. godine udeo vlasništa imao i njen muž Milo.

Nedavno se našla u centru pažnje jer se na jednom protestu u Podgorici pojavila u prsluku marke „Dior“ koji košta oko 4.300 evra i haljinu brenda „Valentino“, koja košta 3.500 evra, a nedavno na sebi imala haljinu marke „Emilia Wickstead“, koja je na pojedinim sajtovima dostizala cenu od oko 3.000 evra.

Foto: Printscreen/google.com/maps/place/Gorica,KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Prema navodima crnogorskih medija, Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) razmatrala je pokretanje postupka protiv Lidije Đukanović zbog mogućnosti da joj se životni stil ne poklapa sa prihodima.

U pitanju je otvaranje istrage o tome odakle predsedniku i njegovoj supruzi garderoba i skupoceni satovi, koji prema procenama vrede i nekoliko miliona evra, a na sajtu ASK-a njih dvoje su prijavili prihode od ukupno 3.115 evra.

Lidija Đukanović mesečno prihoduje 915 evra – vlasnica je šume od 2.411 metara kvadratnih, porodične zgrade, pomoćne zgrade, dvorišta, livade i jedne hartije od vrednosti.

Predsednikova plata je oko 2.200 evra, vlasnik je više livada, pašnjaka i stambenih objekata u Crnoj Gori, koje je stekao nasledstvom.

Međutim, ASK je do sada u svakom postupku koji je pokrenut, a koji se ticao porodice Đukanović, utvrdio da kršenja zakona nije bilo.

Postupak je u toku, zbog čega, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, nema više informacija. Po okončanju postupka, Agencija za sprečavanje korupcije će odluku učiniti javno dostupnom, rekli su iz ASK-a za crnogorski „Dan“.

Lidija Đukanović, Lidija Djukanović, haljina, kaiš, Valentino, moda
Lidija Đukanović Foto: Printscreen/YouTube/Predsjednik Crne Gore

Na luksuzni stil život predsedničkog para reagovao je i protivkandidat Jakov Milatović rečima da garderoba Lidije Đukanović košta deset minimalaca.

„Najbolja slika partije koja stoji iza protesta je prsluk sa slike koji košta 10 minimalnih zarada u Crnoj Gori, i to nakon povećanja zbog Evrope sad, a 20 minimalnih zarada pre Evrope sad. Da je DPS više mislio na građane, zarade bi danas u Crnoj Gori bile taman koliko vredi ovo đile“, poručio je Milatović.

Misteriozna Milena Milatović

Sa druge strane, nalazi se skromna i misteriozna Milena Milatović, supruga Jakova Milatovića – čoveka za kog mnogi tvrde da može da pobedi Đukanovića u drugom krugu predsedničkih izbora. Iako se o privatnom životu Jakova Milatovića malo zna, neki osnovni podaci su poznati svima – njegova supruga se zove Milena i roditelji su Sare, Ane i Davida.

Prema podacima iz imovinskog kartona iz 2021. godine, Milatović je vlasnik stana od 46 kvadrata, a sa suprugom Milenom suvlasnik je i stana od 68 kvadratnih metara.

PROČITAJTE JOŠ:

U penzionom fondu Milatović ima 85.000 evra, a na tekućem računu 7.000 evra.

Takođe je i vlasnik automobila „Reno megan“ iz 2012. godine i ima stambeni kredit od 70.500 evra koji vraća u ratama po 452 evra mesečno.

Njegova supruga zaposlena je u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, gde je direktor Sektora za finansije i ekonomske poslove i na tekućem računu ima nešto više od 3.000 evra.

Jakov Milatović sa suprugom Milenom Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

„Afera“

Pojedini mediji pisali su da je 2021. godine, u vreme kada je Jakov Milatović bio ministar, njegova supruga i dobila direktorsko u toj državnoj kompaniji.

Naime, Milena Milatović na direktorsko mesto je zamenila Jovana Gošovića, navodno, druga Jakova Milatovića, za koga se tvrdi i da su u kumovskim vezama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare