Lukašenko, Putin
Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko danas je pred razgovore sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju optužio Zapad da hoće da "destabilizuje" Belorusiju, kojoj je EU uvela sankcije posle preusmeravanja aviona i hapšenja beloruskog opozicionara na tom letu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„U toku je pokušaj destabilizacije situacije da bude kao što je bila u avgustu 2020“, rekao je Lukašenko na početku sastanka sa Putinom u osvrtu na velike prošlogodišnje demonstracije posle predsedničkih izbora koje opozicija smatra nameštenim.

Putin je danas primio Lukašenka da razgovaraju o bliskijim ekonomskim odnosima dve zemlje u vreme kada se zaoštravaju odnosi Belorusije, EU i SAD posle preusmeravanja aviona na Minsk i hapšenja beloruskog opozicionara.

Moskva je poslednjih dana dala više znakova podrške svom beloruskom savezniku kome su Evropljani uveli sankcije optuživši Minsk da je izdejstvovao prinudno sletanje aviona kompanije Rajaner zbog navodne pretnje bombom da bi uhapsio opozicionog novinara.

Ruski predsednik pohvalio je danas „konkretne rezultate“ približavanja sa Belorusijom kada je primio Lukašenka.

„U toku je izgradnja ojačane unije između Rusije i Belorusije. Čvrsto napredujemo u tom pravcu.. taj rad već daje konkretne rezultate za naše građane“, rekao je Putin.

Cilj sastanka dvojice zvaničnika je da se razgovara o „jačanju“ ekonomske integracije dve zemlje i načinu reagovanja na „spoljne pritiske“, prema saopštenju beloruskog predsedništva uoči sastanka.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)