Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia,REUTERS/Stringer

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, razgovarao je sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom i postigao dogovor o zaustavljanju Vagnerovog konvoja.

Iz kabineta beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka saopšteno je da je Prigožin prihvatio predlog da zaustavi kretanje boraca Vagnera u Rusiji i preduzme dalje korake za deeskalaciju tenzija.

Lukašenkova pres-služba je takođe navela da sada postoji nacrt prihvatljivog rešenja situacije, sa bezbednosnim garancijama za borce Vagnera, prenose RIA novosti.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Centar za odnose sa javnošću FSB saopštio je sinoć da su sve informacije koje su na društvenim mrežama objavljene u ime Jevgenija Prigožina o „raketnim i bombaškim napadima koje je Ministarstvo odbrane izvršilo na pozadinske jedinice Vagnera“ neistinite i predstavljaju informativnu provokaciju.

Isto je rečeno i u Ministarstvu odbrane. Odeljenje FSB je pokrenulo krivični postupak protiv Prigožina po članu 279 Krivičnog zakonika („Organizovanje oružane pobune“).

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik Vladimir Putin je u obraćanju Rusima rekao da će svi odgovorni za pokušaj pobune biti kažnjeni, odgovaraće pred zakonom i narodom.

Takođe je napomenuo da će biti preduzete odlučne akcije za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu , gde je zapravo blokiran rad civilnih i vojnih vlasti.

Sva najnovija dešavanja iz Rusije možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar