Snežna oluja "ledeni armagedon", koju nazivaju i "Larisa" danima unazad parališe Veliku Britaniju. Čini se da stvari izmiču kontroli - snega je više nego ikada, građani masovno ostaju bez struje, drumski saobraćaj ne funkcioniše, a avio-kompanije otkazuju gotovo sve polaske. Ono što dodatno zabrinjava, jeste to što prema prognozama, najgore tek dolazi.

Naime, železničke linije između Mančestera Pikadilija i Šefilda obustavljene su nakon što je jak vetar srušio „više stabala“ po kolovozu, piše Dejli Mejl.

Zbog toga su vozači ostali su zaglavljeni u automobilima i kamionima tokom formirajući ogromnu kolonu duž puta. Kako navode svedoci, neki od vozača su potpuno odustali od pokušaja da izvuku svoje automobile iz snega i samo su ih ostavili na kolovozu.

Foto: PA / PA Images / Profimedia

„Video sam mnogo napuštenih sportskih automobila. Jedan Jaguar ostavljen je na putu sa lopatom zabodenom u zemlju, bez vozača“, rekao je jedan od svedoka.

Takođe, obustavljan je i železnički saobraćaj u smeru ka Velsu, kao i Liverpulu.

Foto: Peter Byrne/PA via AP

Prizori koji nam dolaze iz Britanije uznemirili su i ostatak sveta, jer pojedini meterorolozi predviđaju da će se ekstremno niske temperature preneti i na ostatak Evrope.

Šta je to „ledeni armagedon“?

Inače, „ledeni armagedon“, je snežna oluja koja je tokom prethodnih meseci paralisala Sjedinjene Države i Kanadu. Sada je stigla u Evropu, a prva na udaru je Velika Britanija, u kojoj su temperature tokom proteklih dana u ozbiljnom padu, a procenjuje se da će da će u narednim danima  pasti rekordne količine snega.

Naime, državni hidrometeorološki zavod Velike Britanije najavio je da se očekuje da na teritoriji ostrvske države padne više od 38 centimetara snega.

Foto: Mark Cosgrove / Zuma Press / Profimedia

Prognozira se da će najgore proći centralna Engleska, u kojoj se očekuje da građani ostanu bez interneta i svih ostalih kanala komunikacije.

Temperatura izmerena u utorak uveče, u selu Kinbrejs na severu Škotske u utorak uveče, kada je izmereno -15,4 stepeni Celzijusa, najniža je ovogodišnja, a očekuje se da će nastaviti da pada.

Foto: Andrew McCaren/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

I dok na jugu Engleske pada sneg kao posledica hladnog fronta, na obali Severnog mora, tj. na istoku Engleske očekuje se „morski efekat snega“. On nastaje tako što ledena vazdušna masa premeštanjem preko toplije površine Severnog mora postane bogata vodenom parom i donese sneg engleskoj obali Severnog mora. Na ovom području očekuje se od dva do pet centimetara snega.

Ovim povodom se oglasila i portparolka engleskog hidrometeorološkog zavoda Nikol Maksej koja je rekla da se Engleskoj sa severa približava „arktički morski vazduh“ i da je on taj koji će prouzrokovati snežno nevreme koje će do kraja nedelje proširiti na teritoriju cele zemlje.

Pročitajte još:

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije izdala je upozorenje o hladnom vremenu trećeg nivoa, što znači da će biti kontaktirani ranjivi i visokorizični ljudi, a zdravstvene službe očekuju naglo povećanje potražnje za negom.

Savetuju zagrevanje domova na najmanje 18 stepeni Celzijusa, posebno za one koji su nepokretni, imaju dugotrajnu bolest ili su stariji od 65 godina.

BONUS VIDEO „Mirjevo je sada Zlatibor za Zlatibor“: Nižu se brojni problemi sa gradnjom na poznatoj srpskoj planini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar