Foto: Profimedia, EPA/EFE

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas, tokom govora pred Državnom dumom, da SAD koriste Zapad kako bi pretvorili Ukrajinu u instrument borbe protiv Rusije kao što je Adolf Hitler svojevremeno mobilisao evropske zemlje za napad na Sovjetski savez, prenosi Tas s.

„SAD su danas sebi potčinile gotovo ceo kolektivni Zapad, mobilišući ga da pretvori Ukrajinu u instrument borbe protiv Rusije, baš kao što je Adolf Hitler svojevremeno mobilisao većinu evropskih zemlja za napad na ŠSR“, rekao je Lavrov.

Lavrov je, tokom obraćanja Državnoj dumi, istakao da „kao ni tada, ni sadašnjim planovima nije suđeno da se ostvare“ i dodao da je predsednik Vladimir Putin to jasno rekao tokom govora u Kremlju, prenosi ruska agencija.

Sergej Lavrov na Samitu G20 na Baliju Foto:EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao i da je prisajedinjenje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti Ruskoj Federaciji logičan nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine.

Ruska Duma ratifikovala je danas sporazume o pristupanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

Četiri teritorije su prethodno većinom glasova odlučile na referendumu da se pripoje Ruskoj Federaciji.

Foto: Profimedia, EPA/EFE

Lavrov: Pripajanje teritorija nastavak reunifikacije iz 2014

Prisajedinjenje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, kao i regiona Zaporožje i Herson u Rusku Federaciju logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na plenarnoj sednici Državne Dume.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovaj proces (pristupanje četiri regiona Ruskoj FederacijI) je logičan nastavak procesa reunifikacije ruskih zemalja koji je počeo povratkom Republike Krim i grada Sevastopolja u okrilje Ruske Federacije 2014. godine“, rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

On je istakao da su neprekidno rasle ozbiljne pretnje režima u Kijevu na živote i bezbednost ljudi po nacionalnoj, jezičkoj i verskoj osnovi, što je, kako je rekao, učinilo nemogućim postojanje DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastavu Ukrajine.

„Te pretnje su onemogućile opstanak tih regiona unutar Ukrajine“, rekao je Lavrov.

BONUS VIDEO: Tenkovska odbrana Donbasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar