Foto: Printscreen Twitter/Stephen McDonell

Na kineskim društvenim mrežama širi se videozapis na kojem se vidi kako radnici beže iz jedne od najvećih fabrika za sklapanje Ajfona u Kini nakon prijavljenog izbijanja virusa kovida-19, prenosi Next Shark. Fokskon, veliki Eplov proizvođač, potvrdio je da je u karantin stavio mali broj zaposlenih koji su bili pozitivni na koronavirus. Fabrika se nalazi u Džengdžou, glavnom i najvećem gradu provincije Henan.

Na osnovu lokalnih izveštaja, radnici Fokskona, koji su pobegli, žalili su se na loš kvalitet hrane i tvrdili da onima u karantinu nije pružena dovoljna medicinska njega. Okolni gradovi počeli su da smišljaju planove za izolaciju radnika u bekstvu koji bi mogli završiti u svojim rodnim gradovima.

Dramatične snimke radnika, na internetu su se pojavile tokom vikenda. Među videozapisima se našao i isečak koji je preneo dopisnik BBC-ja Stiven Mekdonel, a prikazuje radnike koji se penju preko ograde u vlasništvu Fokskona, prenosi Jutarnji list.

Džengdžou, glavni i najveći grad provincije Henan, od 23. do 29. oktobra zabeležio je 167 lokalno prenesenih slučajeva virusa kovid-19. Izbijanje pandemije širom grada, koje je rezultiralo zatvaranjem okolnih prodavnica i hotela, podstakao je Fokskon da prisili neke od svojih radnika na karantin.

U izjavi za Njujork tajms, firma je potvrdila da je mali broj radnika zamoljen da ode u karantin, ne navodeći druge pojedinosti o sprovedenim merama. Fokskon je dodao da su napredovali u kontroli pandemije i da su u mogućnosti zadovoljiti sve potrebe radnika u karantinu, uključujući materijalne zalihe, psihološku pomoć i brze povratne informacije.

Iako se procenjuje da u kompleksu Džengdžou radi 200 hiljada radinika, ostaje nejasno koliko je radnika zapravo zaraženo. U novijoj izjavi za Biznis insajder, Fokskon je podelio da se situacija stabilizuje i da je uspostavio 24-satnu telefonsku linije za radnike kako bi mogli udovoljiti njihovim potrebama.

BONUS VIDEO: Zabranjeni grad u Pekingu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar