Foto:N1/polisen.se

U Sarajevu je sinoć ubijen 30-godišnji Haris Osterdal, a tokom svog života bio je poznat u kriminalnom miljeu Švedske i više puta optuživan za različita krivična dela.

Osterdala je policija u Švedskoj etiketirala kao vođu kriminalne mreže Vinsta, organizacije koja se bavila švercom droge. Sa svega 25 godina, iza sebe je imao čak 21 optužnicu, piše Klix.ba.

Osterdal je 2017. godine osuđen na četiri godine zatvora, jer je bio organizator u lancu prodaje droge. Između ostalog, Fejsbuk je koristio za prodaju droge. Kada bi kupci naručili preko određene težine, bila bi uračunata i dostava na kućnu adresu. Osuđivan je i na četiri godine zatvora zbog podmićivanja, prekomerne brzine u vožnji, teških krivičnih dela droge, oružja, dopinga i kršenja Zakona o oružju.

Putem advokata Petera Dalkvista u više navrata je negirao bilo kakvu vezu sa Vinsta klanom, piše švedski Ekspresen.

Foto:EPA-EFE/Johan Nilsson/TT

Potom, Osterdal je 2020. godine osuđen na dve godine zatvora zbog teških krivičnih dela vezanih za oružje i krivičnih dela, više vezanih za lake droge.

Nakon puštanja na slobodu, bio je deo Fokstrota (kriminalne mreže u Švedskoj) i zauzimao je poziciju odmah ispod liderskog sloja.

Pročitajte još...

Takođe, nalazio se i među osumnjičenim za rukovođenje transportom droge i vršenje nasilnih radnji za organizaciju: tuče, pucnjave i slično. Ovaj 30-godišnjak imao je nadimak i „Ajsmen“ – ledeni.

Njegov pseudonim pojavljivao se u konverzacijama i šifrovanim porukama oko prodaje droge – poslednji put u istrazi o velikoj akciji gde je carinska policija zaplenila 800 kilograma Fokstrotove droge u decembru prošle godine. Prošle sedmice je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog povezanosti sa krijumčarenjem droge velikih razmera, a Osterdal nije bio među optuženima u ovom slučaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar