Mike Lynch Foto:RS / Zuma Press / Profimedia/EPA-EFE/PERINI NAVI PRESS OFFICE

Majk Linč, britanski tehnološki preduzetnik, nestao je nakon što je luksuzna jahta potonula pored obale Sicilije, nakon čega su krenule da se nižu teorije o tome šta se zapravo dogodilo. 

Šta se dogodilo?

Jedna osoba je mrtva, a šest se vodi kao nestalo, među kojima je Majk Linč i njegova ćerka, nakon što je superjahta od 56 metara pod nazivom „Bayesian“, koja se dovodi u vezu s porodicom Linč, potonula usled lošeg vremena. Pronađeno je jedino telo kuvara na jahti, a prema poslednjim informacijama, na brodu su bile 22 osobe. Linčova supruga Anđela Bakares je spasena, piše BBC.

Foto:AP Photo/Salvatore Cavalli

Ko je Majk Linč? 

Rođen 16. juna 1965. godine, Linč je odrastao u Eseksu. Studirao je prirodne nauke na Univerzitetu u Kembridžu, gde je stekao doktorat iz matematičkog računarstva. Godine 1991. 

Linč je pomogao u osnivanju kompanije „Cambridge Neurodynamics“ – firme koja se specijalizovala za kompjutersku detekciju i prepoznavanje otisaka prstiju.

PROČITAJTE JOŠ:

Njegova tehnološka firma „Autonomy“ stvorena je pet godina kasnije, koristeći statističku metodu poznatu kao „Bajesova teorema“ u srži svog softvera.

Brzi rast i uspeh kompanije tokom kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih doneli su Linču brojne nagrade i priznanja.

Linč je bio u upravnom odboru BBC-ja kao neizvršni direktor, a 2011. je imenovan u vladin savet za nauku i tehnologiju – savetujući tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona o rizicima i mogućnostima razvoja veštačke inteligencije.

Mike Lynch Foto:RS / Zuma Press / Profimedia

Kompanija „Autonomy“ postala je uspešna zbog sposobnosti svog softvera da izvuče korisne informacije iz podataka kao što su telefonski pozivi, e-poruke i videi.

Nakon prodaje „Autonomy“ kompaniji „HP“ 2011. godine – od koje se veruje da je Linč zaradio 500 miliona funti – osnovao je tehnološku investicionu firmu „Invoke Capital“.

Ali cena prodaje dospela je pod lupu nakon same prodaje. Američki tužioci su 2018. godine podigli optužnicu protiv Linča – optužujući ga da je veštački naduvao vrednost kompanije. Ipak, on je u junu u SAD oslobođen optužbi za višestruke optužbe za prevaru, za koju je zaprećena kazna od 20 godina zatvora.

Šta je sporno?

Postavlja se pitanje o tome kako je superjahta vredna 30 miliona funti mogla da potone tokom oluje uz obalu Sicilije. Plovilo je bilo usidreno samo 300 metara od obale kada je pogođeno sumnjivim vodnim vrtlogom usled jakih oluja u blizini Palerma oko 5 sati ujutru.

Sicilija brod nezgoda Foto:EPA-EFE/PERINI NAVI PRESS OFFICE

Brod – koji je prevozio 10 članova posade i 12 putnika – potonuo je brzo, a preživeli pronađeni na čamcu za spasavanje opisali su kako su plivali da bi spasili svoje živote. 

Metju Šank, predsednik Pomorskog savetodavnog i spasilačkog saveta, tvrdi da je potapanje tako velikog plovila zbog vremenskih uslova ‘presedan’ i sugeriše da, uprkos teškoj oluji u to vreme, superjahta je trebalo da izdrži te uslove, prenosi Daily Mail

Sicilija brod nezgoda Foto:Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Linč, koji je prozvan i “britanskim Bil Gejtsom”, i čija je imovina procenjena na 852 miliona funti, poveo je svoju porodicu i prijatelje na putovanje nakon što je oslobođen optužbi za prevaru, ali još jedan detalj je mnogima sumnjiv. 

Linčov bivši kolega poginuo je samo par dana ranije

Naime, partner britanskog tehnološkog tajkuna, koji je nestao u potonuću luksuzne jahte u blizini obale Sicilije, poginuo je tokom vikenda, piše nemačka novinska agencija dpa.

Stefan Čemberlejn bio je suoptuženik Majka Linča na ranije pomenutom suđenju, a umro je nakon što ga je udario automobil dok je trčao tokom vikenda.

Stephen Chamberlain Foto:Privatna arhiva

Upravo zbog ovakvog sleda događaja mnogi pomišljaju da nije bila u pitanju samo pomorska nesreća.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare