Foto: EPA-EFE/ANDREI STASEVICH / BELTA

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko već skoro godinu dana zadaje glavobolju EU. Osporava mu se pobeda na predsedničkim izborima prošle godine i osuđuju ga zbog brutalnosti policije prema demonstrantima na protestima. Svet je ostao šokiran i time kako se njegov režim ophodi prema disidentima koji su pobegli iz zemlje, jer ni van granica Belorusije nisu bezbedni od poslednjeg evropskog diktatora. On je nedavno izjavio da će se uskoro povući sa mesta predsednika Belorusije, pa se postavlja pitanje ko bi mogao da dođe na njegove mesto.

PROČITAJTE JOŠ:

Lukašenko je prošle nedelje na sastanku sa novinarima i aktivistima rekao da bi uskoro druga osoba mogla da ga zameni na čelu Belorusije. Naveo da je razmišljao kako će se situacija u zemlji razvijati, ako on više ne bude predsednik.Takođe se osvrnuo i na mogućeg naslednika, istakavši da mu je to najteže pitanje, ali da će predsednik biti „koga narod bude izabrao“, dodajući da ovo nije „večita dužnost“.

Kada je reč o Lukašenkovom nasledniku, u poslednje vreme se spominjalo nekoliko imena. U martu ove godine, „Rojters“ je pisao da je Lukašenko imenovao bivšeg ministra unutrašnjih poslova i bivšeg ministra zdravlja kao moguće naslednike, ali je i tada dodao da samo izbori moguo da odrede ko će doći na vlast posle njega.

Foto: EPA-EFE/ANDREI STASEVICH / BELTA

Nije odmah bilo jasno koliko je Lukašenko bio ozbiljan u nominaciji bivših saradnika: bivši ministar unutrašnjih poslova Jurij Karajev i bivši ministar zdravlja Vladimir Karanik. Karajev je kontroverzna ličnost koja je bila uključena u pokretanje nasilnog suzbijanja masovnih protesta protiv Lukašenkove vladavine prošle godine.

Lukašenko, koji vlada već 27 godina, prethodno je imenovao druge naslednike, uključujući i njegovu portparolku i šefa svoje službene rezidencije.

Opozicija ga je optužila za platajuće ideje, uključujući ustavnu reformu, kao taktiku odugovlačenja koja će mu omogućiti da što duže ostane na vlasti.

Foto: EPA-EFE/NIKOLAI PETROV / BELTA POOL / POOL MANDATORY CREDIT

„Imam dvoje ljudi koji stoje ovde, koji mogu da učestvuju na predsedničkim izborima i biće jaki kandidati“, rekao je u martu Lukašenko, misliće na Karajeva i Karanika.

Ipak tu se lista potencijalnih neslednika ne završava. Poznato je da Lukašenko ima trojicu sinova, Viktora i Dmitrija koje je dobio u braku za suprugom Galinom, koja se nikada nije pojavljivala u javnosti, kao i najmlađeg Nikolaja kojeg je Lukašenko dobio u vanbračnoj aferi sa svojom ličnom lekarkom.

Već nekoliko godina se šuška da bi upravo najmlađi Nikolaj (Kolja) Lukašenko mogao da nasledi oca na čelu Belorusije.

Foto: EPA/NIKOLAI PETROV

Najmlađi sin beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, već godinama je predmet interesovanja javnosti. Dečak je rođen 2004. godine, a za malog Kolju je javnost saznala tek kada je on imao četiri godine.

Dečak je od malih nogu pratio oca na brojnim zvaničnim događajima, pa je zahvaljujući tome upoznao brojne svetske lidere. Mediji su ranije pisali da je zabeleženo kako mu beloruski generali salutiraju kao da je odlikovani vojni komandant.

Nikolaja opisuju kao dečaka koji „voli oružje“, koji u slobodno vreme igra hokej i voli da svira klavir. Na jednom snimku koji je pre nekoliko meseci obišao svet, Nikolaj je snimljen u „punoj ratnoj opremi“ i sa puškom u rukama.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)