Maria Kolesnikova
Maria Kolesnikova Foto:EPA-EFE/Ramil Nasibulin

Marija Kolesnikova, opozicionarka, jedna od vođa prošlogodišnjih uličnih demonstracija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, pojavila se na sudu u sredu. Preti joj 12 godina zatvora zbog ekstremizma. Ko je ova žena i čime je toliko razljutila jednog od poslednjih diktatora Evrope?

Pročitajte još:

Mariju Kolesnikovu (39), belorusku političku aktivistkinju, javnost nije videla mesecima, piše Rojters.

Nakon što je zajedno sa Viktorom Babarikom najavila formiranje nove političke partije „Razam“ (prevod: „Zajedno“), maskirani muškarci kidnapuju je iz centra Minska, glavnog grada Belorusije, 7. septembra 2020. godine. Narednog dana na ukrajinskog granici Kolesnikova je iscepala pasoš u nadi da je tako neće izbaciti iz domovine. Plan joj je uspeo – uhapsili su je. Od tada je u pritvoru u Belorusiji.

„Ne veruj im i ne boj se. Ne pitaj ništa i smej se – to su moja pravila kada pričam sa njima (beloruskim vlastima)“, izjavila je.

Maria Kolesnikova
Maria Kolesnikova Foto:EPA-EFE/Ramil Nasibulin

 

Kolesnikova je postala jedna od glavnih lica opozicije tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 9. avgusta 2020. godine, kada se udružila sa još dve žene Veronikom Tsepkalom i Svetlanom Tikanovskajom, nakon što je muškim kandidatima bilo zabranjeno da se kandiduju.

Masovne demostracije su otpočele kada je Lukašenko, koji nosi titulu predsednika Belorusije od 1994. godine, opet dobio izbore. Negirao je optužbu da je ukrao izbore što je izazvalo proteste.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je od početka demonstracija. Među njima su bili Kolesnikova  i opozicionar i advokat Maksim Znak – optuženi za ekstremizam i ilegalan pokušaj preuzimanja vlasti. U intervjuu za ruski TV Rejn u sredu, Kolesnikova je nazvala optužbe apsurdnim.

„Vlasti su prestrašene suđenjem koje je otvoreno za javnost, jer će svi moći da vide da je beloruska vlast zapravo ta koja je glavna pretnja Belorusiji, Belorusima i nacionalnoj bezbednosti“, izjavila je.

Premda je poznata javnosti kao politička aktivistkinja, Marija Kolesnikova po profesiji je muzičarka. Studirala je na Konzervatorijumu u Štutgartu. Svirala je flautu u brojim kamernim sastavima kao i u Nacionalnom beloruskom orkestru, prenosi KlasikFM. Imala je bogatu karijeru: kao menadžerka vodila je projekat Artempfestival u Minsku koji je spajao muziku i modernu umetnost; bila je direktorka kulturnog kluba OK16. Takođe, vodila je izbornu kampanju Babarika, pre nego što su ga uhapsili i sprečili da se kandiduje – što ju je i uvelo u politiku.

Mariji Kolesnikovoj nije nepoznato pojavljivanje pred publikom. Učestvovala je u brojnim scenskim nastupima. Snimak ispod prikazuje opozicionarku kako svira bas flautu u „muzičko-plesnom preformansu“ u kome su se tri plesača i tri muzičara udružila da prenesu poruku o „snazi i slobodi“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare