Ekaterina Mizulina i Vladimir Putin Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ekaterina “Katja” Mizulina, 39-godišnja istoričarka umetnosti, navodno je zavela ruskog predsednika Vladimira Putina, prenose svetski mediji. Ova šefica Ruske lige za siguran internet i ćerka “fanatično pro-Putinove i antiukrajinske senatorke”, 32 godine je mlađa od ruskog lidera i "potpuno je po Putinovom ukusu", kaže ruska aktivistkinja Olga Romanova. Koja ova lepa "barbika", kako su je prozvali mediji koja je zapala Putinu za oko?

O ruskom lideru, koji se od supruge Ljudmile razveo 2014. godine, kruže priče o ljubavnim izletima, poput onog sa Svetlanom Krivonogih, sa kojom navodno ima 20-godišnju ćerku Luizu, a tu je i olimpijska gimnastičarka Alina Kabajeva, sa kojom Putin navodno ima dvoje ili troje dece, ali nikada nije tačno potvrđeno. Sve je dodatno začinjeno misterijom, jer predsednik ne govori javno o svom privatnom životu.

Nova Putinova ljubav potiče iz moćne porodice 

Ipak, nezavisni ruski Telegram kanali pišu kako je Vladimir Putin pronašao novu ljubav u Ekaterini.

Mizulina je diplomirala orijentalne i afričke studije na Univerzitetu u Londonu i stekla je diplomu iz istorije umetnosti i indonežanskog jezika.

Takođe, Ekaterina je ćerka moćnih roditelja. Njena majka je proputinovska senatorka Elena Mizulina (69), a otac je profesor filozofije Mihail Mizulin (69), vodeći akademik u Moskvi.

Oba njena roditelja podležu sankcijama zbog svojih veza sa Kremljom, a veruje se da i sama Mizulina ima niz kontakata sa FSB, s obzirom na njenu ulogu u Ligi za bezbedan internet.

Glavna za cenzuru na internetu

Radila je kao prevodilac za ruske delegacije koje su posetile Kinu, pre nego što se pridružila ligi za siguran internet, gde vredno radi na tome da ućutka sve kritike koje su upućene Putinu na internetu, posebno u vezi sa ratom u Ukrajini.

Naime, Ekaterina se zalaže za veb cenzuru, novčane kazne i sankcije protiv medija i društvenih mreža.

Ova organizacija, u koju ultranacionalistički oligarh Konstantin Malofejev ulaže neopisive sume novca, zvanično je posvećena zaštiti mladih korisnika interneta od potencijalno štetnih sadržaja poput eksplicitnog nasilja i pornografije.

Iako Liga za bezbedni internet nema „zvaničnu moć“ poput Roskomnadzora, nekoliko muzičara, influensera i antiratnih aktivista našlo se na udaru Mizulinove. Bili su primorani da pobegnu iz zemlje, ili da daju javna izvinjenja i cenzurišu svoj sadržaj da bi se uskladili sa „tradicionalnim vrednostima“, navodi se.

Advokat nevladine organizacije za digitalna prava Roskomsvoboda rekao je nezavisnom ruskom izdanju „Nastojašče vremja“ da „zvaničnici za sprovođenje zakona ne reaguju automatski na sve zahteve Lige – ali ako se ciljevi obe strane poklapaju u pojedinačnom slučaju, mogu uslediti administrativne i krivične prijave“. Imaju veze sa FSB-om i mogu da utiču na razne slučajeve.

Mizulina je krajem prošle godine učestvovala u kažnjavanju nekoliko ruskih zvezda koje su krajem prošle godine prisustvovale „skoro goloj žurki“ u noćnom klubu u Moskvi, koja je navodno razbesnela Putina u vreme rata.

„Održavati ovakve događaje u vreme kada naši momci ginu u ukrajinskoj specijalnoj vojnoj operaciji i mnoga deca gube očeve je cinično“, rekla je Mizulina nakon žurke, dodajući da se „vojnici na prvoj liniji se definitivno ne bore za ovo“.

Pročitajte još...

Kako piše Njujork post, Mizulina je u maju 2022. godine rekla: „Prvo ćemo očistiti Ukrajinu od nacista, a onda ćemo doći do Gugla i Vikipedije“.

Na sastanku sa ruskim studentima početkom februara, Mizulija je navodno zahtevala i dobila izvinjenje od studenta koji je doveo u pitanje potrebu za obaveznim služenjem vojnog roka. Pomenuti mediji prenosi kako je navodno pretila studentu Putinovim zakona o diskreditaciji ruske vojske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar