Foto: Twitter/Liveuamap

Još jedan ruski oligarh Dmitrij Zelenov preminuo je pod misterioznim okolnostima, a mediji javljaju da je umro nakon što je pao niz stepenice 9. decembra u gradu Antibesu na francuskoj rivijeri.

Pedesetogodišnji Zelenov bio je na večeri sa prijateljima kada je počeo da se oseća loše. Nakon toga je navodno pao niz stepenice te je zadobio fatalne povrede glave, javlja ruska novinska kuća Baza i lokalni francuski list Var Matin.

On je zatim hitno prebačen u bolnicu, ali lekari nisu uspeli da ga spasu, a njegovu smrt potvrdio je javni tužitelj u obližnjoj opštini Grase sledećeg dana.

Prema Bazinom Telegram kanalu, Zelenov je bio na operaciji zbog problema sa srcem nekoliko nedelja pre smrti, iako nisu objavljene dodatne informacije.

Zelenov je bio suosnivač Don-Stroja, nekada jednog od najznačajnijih moskovskih imperija za ulaganja i razvoj nekretnina koju je osnovao 1994. godine. Redovno se pojavljivao na Forbsovoj listi najbogatijih Rusa sve do 2008. kada je zbog finansijske krize Don-Stroj pretrpeo značajne finansijske gubitke.

Okolnosti oko smrti ovog tajkuna neverovatno su slične okolnostima u kojima je umro Anatolij Geraščenko, bivši čelnik moskovskog Vazduhoplovnog instituta koji je umro nakon što je navodno u septembru pao niz stepenice u sedištu instituta u Moskvi, prenosi Dejli mejl.

Nastavlja se niz sumnjivih smrti

Geraščenkova vrlo sumnjiva smrt dogodila se manje od dve nedelje nakon što je prvi čovek Vladimira Putina za razvoj ruskih arktičkih resursa, Ivan Pečorin „pao u more“ dok je plovio uz obalu Pacifika.

Njih dvojica bili su poslednji u dugom nizu visokih zvaničnika iz ruskog energetskog, tehnološkog i finansijskog sektora povezanih s Kremljom, koji su poslednjih meseci umrli pod sumnjivim okolnostima.

Bivši izvršni direktor Igor Nosov takođe je iznenada preminuo u februaru, navodno od moždanog udara. U februaru je i naftni tajkun i predsednik Lukoila, Ravil Maganov pao s prozora šestog sprata moskovske bolnice.

U julu je Jurij Voronov, šef transportne i logističke kompanije za kompaniju povezanu s Gaspromom, pronađen mrtav u svom bazenu. Zabeležene su još dve smrti rukovodioca povezanih s Gaspromom u elitnim domovima u blizini Sankt Petersburga, što je raširilo sumnje da su smrti možda bile ubistva.

***

BONUS VIDEO: Ruski zvaničnik beži iz hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar