Fota: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia;

Izraelska vlada objavila je dogovor o oslobađanju 50 talaca, od kojih su svi žene i deca, tokom četiri dana, tokom kojih će biti pauze u borbama, javlja Gardijan.

Grupe od 12-13 talaca biće puštane dnevno, prenosi „Tajms of Izrael“.

„Vlada Izraela je u obavezi da vrati kući sve taoce. Vlada je večeras odobrila nacrt prve faze ostvarenja ovog cilja, prema kojoj će najmanje 50 talaca – žena i dece  – biti oslobođeno tokom četiri dana, tokom kojih će biti pauza u borbama. Oslobađanje svakih dodatnih deset talaca rezultiraće još jednim dodatnim danom pauze. Vlada Izraela, IDF i bezbednosne službe nastaviće rat kako bi vratili kući sve taoce, završili eliminaciju Hamasa i osigurali da iz Gaze neće biti nove pretnje Državi Izrael“, navodi se u izjave izraelske vlade o dogovoru.

Dogovor će omogućiti stotinama kamiona s humanitarnom pomoći, medicinskom opremom i gorivom da uđu u sve delove pojasa Gaze, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

„Tajms of Izrael“ takođe navodi da bi moglo biti oslobođeno još 30 talaca i da bi pauza u borbama mogla biti produžena „za jedan dan za svaku grupu od još 10 izraelskih talaca“.

Ranije su izraelski mediji, uključujući vesti Kanala 12, izvestili da se, ako dogovor bude odobren, prvo oslobađanje talaca očekuje u četvrtak.

Kašnjenje je zbog toga što, ako se sporazum postigne, mora postojati period čekanja od 24 sata pre nego što se primeni, kako bi se građanima Izraela dala šansa da zatraže od vrhovnog suda da blokira oslobađanje palestinskih zatvorenika, prema izveštajima izraelskih medija.

Sve najnovije vesti iz Izraela i Gaze pratite u našem blogu uživo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar