Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Shutterstock

U jeku predizborne kampanje, televizijski dueli predsedničkih kandidata potpuno su normalna pojava. Pod ovim se, naravno, ne misli na Srbiju, ali je to doskora bio slučaj u Crnoj Gori. Ipak, sada su dvojica kandidata - lider države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i kandidat Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić odlučili da krenu drugom putanjom. Njih dvojica neće učestvovati na ranije zakazanoj debati na javnom servisu, već su snimili sopstveni duel. Ovo je izazvalo negodovanje ostalih predsedničkih kandidata, zbog čega je velika debata na RTCG-u otkazana.

Andrija Mandić je Đukanovića pre nekoliko dana pozvao na TV duel, što je aktuelni predsednik Crne Gore nakon izvesnog vremena prihvatio.

Međutim, način na koji je on izveden je u najmanju ruku neobičan, a ide u prilog tvrdnjama da se Mandić i Đukanović svim silama trude da jedan drugom obezbede ulazak u drugi krug predsedničkih izbora.

Debata dvojice predsedničkih kandidata unapred je snimljena, i to u hotelu „Hilton“ u centru Podgorice. Na TV Prva i TV E biće emitovan večeras.

Andrija Mandić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Istovremeno, na RTCG-u je planirana debata svih predsedničkih kandidata, za koju Đukanović i Mandić nisu potvrdili učešće.

Na debatu su pozvani ostali predsednički kandidati – Jakov Milatović (pokret Evropa sad), Aleksa Bečić (Demokrate), Draginja Vuksanović Stanković (Socijaldemokratska partija), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) i Jovan Radulović (nezavisni kandidat).

Jedan deo njih, reagovao je na potez Đukanovića i Mandića.

Milatović: Beže jer znaju da ne mogu da pobede

„Očigledno se plaše još jednog fijaska kakav su doživeli na prošloj debati. U nedostatku političko-ekonomskih argumenata i loših rejtinga, pribegli su tajnom dogovoru i organizovanju privatne i fingirane debate. Njihov beg pokazuje da su svesni da će 19. marta politika nameštenih sučeljavanja biti poražena, a da će pobediti transparentnija, bogatija i pravednija Crna Gora novih ljudi i ideja”, poručio je Jakov Milatović.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Goran Danilović kaže da je bežanje od sučeljavanja „kukavičko“ i „sramno“. Danilović je pozvao RTCG da otkaže debatu, ističući da pod takvim uslovima on ne može da učestvuje.

Bečić otkazao učešće

Predsednički kandidat Demokrata Aleksa Bečić prvi je istakao da neće učestvovati u debati RTCG-a.

„S obzirom na informaciju da se odlazeći predsednik Đukanović i predsednički kandidat Mandić nisu odazvali pozivu za drugu debatu na RTCG, već da planiraju u istom terminu projektovanu međusobnu debatu na privatnim televizijama, suprotno demokratskim principima i demokratskoj kulturi, jasno je da u tim okolnostima učešće u navedenoj debati na Javnom servisu gubi svaki smisao“, navodi se u saopštenju Demokrata.

RTCG otkazao sučeljavanje

Radio televizija Crne Gore otkazala je završnu debatu predsedničkih kandidata zakazanu za večeras, jer, kako navode, dolazak nisu potvrdili aktuelni predsednik i predsednički kandidat Milo Đukanović i kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Foto: Dmitriy Vinogradov / Sputnik / Profimedia, GOV.ME/S. Matić‚EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK, Vesna Lalić/Nova.rs

RTCG je saopštila da su pre dva dana učešće potvrdili kandidati Jakov Milatović iz Pokreta Evrope sad, Goran Danilović iz Ujedinjene Crne gore, Aleksa Bečić, kandidat Demokrata, nezavisni kandidat Jovan Radulović i kandidatkinja SDP–a Draginja Vuksanović Stanković.

Nakon što su Goran Danilović i Aleksa Bečić juče javno saopštili da, u slučaju da se u debati ne pojave Đukanović i Mandić, neće ni oni učestvovati, RTCG je odlučio da debatu otkaže.

Šta kažu ankete?

Iako su izjave Mandića i Đukanovića skoncetrisane na međusobne napade, njihovi postupci doveli su brojne analitičare do zaključka da uslovno rečeno „rade jedan za drugog“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Predizborne ankete kažu da će gotovo sigurno biti drugog kruga, u kom će se naći Đukanović. Ishod tog kruga izbora zavisi od njegovog protivkandidata.

U slučaju da to bude Mandić, ankete kažu da će pobedu odneti aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Upravo zato je njemu bitno da se baš Mandić nađe u drugom krugu.

Ako to, pak, budu Aleksa Bečić ili Jakov Milatović, „večiti vladar“ i te kako ima šanse da ode u političku prošlost.

BONUS VIDEO „Predsednički izbori su novi refendum za Đukanovića“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare