Svetlana Tikhanovskaya
Svetlana Tihanovskaja Foto:EPA-EFE/STR

Istražni komitet Belorusije inicirao je ekstradiciju bivše predsedničke kandidatkinje Svetlane Tihanovskaje, koja se i dalje nalazi u Litvaniji, saopštila je pres-služba tog resora.

PROČITAJTE JOŠ:

„Tihanovskaja se trenutno nalazi na poternici. Odgovarajuća dokumenta za njeno izručenje predata su Generalnom tužilaštvu“, navedeno je u saopšenju na sajtu Istražnog komiteta i istaknuto da se od Litvanije zahteva izručenje Tihanovskaje.

Prema navodima Istražnog komiteta, lica iz bližeg okruženja Tihanovske pripremala su se za zauzimanje administrativnih zgrada, a takođe je navedeno da je sastanku opozicije u avgustu 2020. godine, kojem je prisustvovala i Tihanovskaja, razgovarano o planu organizovanja masovnih nereda.

Ranije je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je Belorusija izdala poternicu za Tihanovskajom zbog poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka. Za ovo krivično delo je predviđena kazna od tri do pet godina zatvora.

Prethodno je javljeno da je i ruski MIP saopštio da je takođe raspisao poternicu za Tihanovskajom. Kako je navedeno, iako protiv nje u Rusiji nisu pokrenuti krivični postupci, ona se nalazi na poternici u skladu sa sporazumima o pomoći između Moskve i Minska.

Podsetimo, masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovskaja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar