Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Pomoćnik ministra odbrane Belorusije Oleg Voinov informisao je strane diplomate da će ove godine biti održane vojne vežbe sa Rusijom „Zapad 2021“, saopštila je pres-služba vojnog resora. Sastanak Putina i Lukašenka dolazi istog dana kada Evropska unija (EU) najavljuje nove sankcije protiv Rusije, a moguće i Belorusije, pojačavajući pritisak na mnoštvo pitanja koja su zbližila ove dve zemlje poslednjih meseci.

„Glavni događaj ove godine biće zajedničke strateške vojne vežbe „Zapad 2021“ koje će biti održane, kako u Belorusiji, tako i u Rusiji“, navodi se u saopštenju, objavljenom na telegramu Ministarstva odbrane.

Osim toga, Voinov je ukazao da je, u okviru operativno-strateških vojnih vežbi ODKB „Ratno bratstvo – 2021“, planirano da se na teritoriji Rusije održi „Neuništivo bratstvo 2021“, u Tadžikistanu „Saradnja 2021“, „Potraga 2021“ i „Ešalon 2021“.

Kako su saopštili u pres-službi, tokom brifinga je saopšten stav Belorusije o potrebi „konkretnih i hitnih akcija na povratak konstruktivnoj međunarodnoj saradnji u interesu jačanja međunarodne i regionalne bezbednosti i konkretnih mera za njihovu realizaciju“.

Vojne vežbe „Zapad 2021“ će biti održane od 10. do 16. septembra pod rukovodstvom načelnika generalštabova Rusije i Belorusije. Manevri će se održati na teritoriji obe države.

Inače, vojna vežba je najavljena u danu kada su Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski lider Aleksandar Lukašenko počeli  direktne razgovore u Sočiju, u trenutku kada se obojica lidera suočavaju sa masovnim protestima u svojim zemljama i sve većim pritiskom Zapada.

Putin i Lukašenko, kako je prošle sedmice najavljeno iz Kremlja, razgovaraće o ekonomskim vezama, energetici, bezbednosti i integraciji.

Takođe, sastanak Putina i Lukašenka dolazi istog dana kada Evropska unija (EU) najavljuje nove sankcije protiv Rusije, a moguće i Belorusije, pojačavajući pritisak na mnoštvo pitanja koja su zbližila ove dve zemlje u poslednjim mesecima.

EU je ranije uvela sakncije Belorusiji zbog represije mirnih demonstranata, opozicije i medija od avgusta prošle godine, kada su održani izbori na kojima je Lukašenko odneo pobedu za koju opozicija ali i EU smatraju da je nameštena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar